Hírek

Március 15-én együtt ünnepeltünk a Partium Házban

Március 15-én együtt ünnepeltünk a Partium Házban

Március 15-én délután a  zord, szeles, havasesős időjárás ellenére zsúfolásig megtelt a Partium Ház. Az ünnepi rendezvény az immár hagyományos Bihar–Hajdú-Bihar Sajtófotó kiállítás megnyitójával kezdődött. A tárlatnyitót Nagyvárad és Debrecen alpolgármestere, Antonia Nica és Dr. Puskás István is köszöntötte. Az ünnepi rendezvény magas színvonalú előadásokkal folytatódott, ezt követően az előadók és a közönség tagjai családias légkörben koccintottak a Kárpátia Borház boraival, amelyekhez ezúttal, az alkalomhoz illően Kossuth-kiflit is kínáltak a szervezők. (GALÉRIA)

bővebben
Nagy sikert aratott a kolozsvári zongoraművész előadása

Nagy sikert aratott a kolozsvári zongoraművész előadása

Generációja egyik legtehetségesebb zongoristájának tartják azt a Rómában, Münchenben és Bukarestben díjazott fiatal kolozsvári zongoraművészt, Diószegi Benjámint, aki a Partium Ház vendégeként bűvölte el február 27-én, a Méliusz Juhász Péter könyvtárban megtartott zongorakoncertjével a debreceni közönséget. A város zeneértő közönsége megelőlegezte a bizalmat a művésznek, hiszen telt ház várta az előadást, a koncert végén pedig többször is visszatapsolta az Erdély fővárosában született előadót.

bővebben
Történetek a régi Nagyváradról, a ma Debrecenének

Történetek a régi Nagyváradról, a ma Debrecenének

Telt ház, érdeklődő, kíváncsi közönség fogadta Farkas László nagyváradi helytörténészt, aki Történetek a régi Nagyváradról címmel nemrég megjelent kötetét hozta el a debreceni, illetve az itt élő, nagyváradi származású közönségnek. A szerzőt és könyvét, valamint a kötetet illusztráló Holló Barna grafikáiból nyíló kiállítást Szénási Miklós író, újságíró, a Dehir főszerkesztője mutatta be február 23-án, a Partium Házban. Az eseményen Újhelyi Kinga színművész olvasott fel részleteket a kötetből, valamint közreműködött a Trio Consort Vonóshármas. Az esten – ahogy a helyi sajtó fogalmazott – életre kelt a bohém Várad: az egykori, meg a mai is.

bővebben
Díjátadóval egybekötött kiállítás Nagyváradon

Díjátadóval egybekötött kiállítás Nagyváradon

Idén is meghirdette bihari fotóriporterek számára kiírt pályázatát a nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület a debreceni Partium Házzal közösen. Az immár nyolcadik alkalommal megszervezett versenyre ezúttal Bihar és Hajdú-Bihar vármegye tizenegy fotóriportere küldte be tíz képből álló kollekcióját, melyek közül a zsűri 72 alkotást válogatott be arra a kiállításra, melyet elsőként a nagyváradi, majd március 15-től a debreceni nagyközönség is megcsodálhat.

bővebben
Dutka Ákosnak is tetszett volna

Dutka Ákosnak is tetszett volna

A múlt század eleji Nagyvárad hangulatát idézte meg a február 15-i Dutka Ákos emlékestünk. Az akkortájt pezsgő, gazdag és színes szellemi és kulturális környezete miatt, Nagyvárad kiérdemelte a „Pece-parti Párizs jelzőt. Ady Endre pedig így vallott szerelmet neki: „Oh, Nagyvárad, még megíratlan, talán soha meg sem írható regényem édes, régi városa, te kis Magyarország! Tőled követelem vissza az ifjúságomat, tőled várom a talán-talán föltámadásomat, ezennel, talán utoljára, szerelmet vallok neked!”.

bővebben
Nagyváradon vendégeskedtünk

Nagyváradon vendégeskedtünk

A Nagyvárad-Rogériuszi Református Egyházközség meghívására, a magyar kultúra napja alkalmából, Stanik István, a Magyar Házak Hálózatának szakmai igazgatója és debreceni központjának vezetője, január 29-én, a vasárnapi istentisztelet után bemutatta a gyülekezetnek a Hálózat és a Partium Ház tevékenységét, és a magyar kultúra, a Himnusz nemzetösszetartó erejéről beszélt.

bővebben
Az erdélyi magyar szórványról szóló riportköteteket mutattunk be

Az erdélyi magyar szórványról szóló riportköteteket mutattunk be

Szucher Ervin, marosvásárhelyi újságíró, az erdélyi szórványtelepüléseken élő magyarokról írt riportköteteit mutattuk január 24-én a Partium Házban. A szerző, aki az 1990-es évek végétől járja az erdélyi szórványt, előadásában elmondta: az elején hobbijának tekintette, aztán szakmai kihívásnak, jó ideje viszont hivatásának érzi, hogy eljusson minél több eldugott helyre, ahol magyarok élnek, Erdélyben és a Kárpátokon túl is, hogy az erdélyi és anyaországi nagyvárosokban élő olvasók is megismerjék a szórványt és az ottani magyarok életét. Könyveiben a szívós megmaradást, a magyarság megőrzéséért folytatott mindennapi küzdelmet, és a beolvadás reményvesztettségét próbálta az olvasó elé tárni.

bővebben
Határon átívelő összművészeti esten ünnepeltük a magyar kultúra napját

Határon átívelő összművészeti esten ünnepeltük a magyar kultúra napját

A magyar kultúra napján, határon átívelő összművészeti programmal emlékezett meg a Himnusz születésének 200. évfordulójáról a Partium Ház. A rendezvény keretében megnyílt a Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Társaság, „Az én településem” című kiállítása, bemutattuk az Ami összeköt – 100 gondolat a magyar kultúráról című könyvet, a nagyváradi Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport pedig erre az alkalomra összeállított irodalmi előadással lepte meg a közönséget.

bővebben
A Partium Ház kiállítása a Bényi Galéria kirakatában

A Partium Ház kiállítása a Bényi Galéria kirakatában

A magyar kultúra napján, nagy érdeklődés mellett nyitottuk meg – a debreceni önkormányzattal és Kölcsey központban működő Bényi galériával együttműködésben szervezett – „A Himnusz nyomában – 200 év lenyomata Kölcsey szülőföldjén” című fotókiállításunkat. A Bényi Galéria hatalmas portáljaiban elhelyezett pannókon, Tóth István, nagyváradi fotóművész Sződemeter, Szatmárcseke, Debrecen, Nagykároly, Álmosd, Kölcsey életpályájához kötődő helyszínein készült, 40 fotográfiáját mutattuk be.

bővebben
Rangos szereplőkkel zárta az évet a Partium Ház

Rangos szereplőkkel zárta az évet a Partium Ház

Benedekffy Katalin, erdélyi származású, Prima-díjas énekművész, Egy csipetnyi Erdély – legendák, mesék, ízek világa című, nagysikerű könyvénnek bemutatójával zárta az évet a debreceni Partium Ház, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár előadótermében. A könyvbemutatót megelőzően, a művésznő Ács János, világhírű operakarmester, zongoraművész társaságában, minikoncerttel kedveskedett a közönségnek. Szénási Miklós író, újságíró volt a rendezvény házigazdája, közreműködött Újhelyi Kinga, Jászai- és Mensáros-díjas színművész. Az ünnepi hangulatú, teltházas esemény végén Erdei Mátyás érmelléki borász boraival koccintottak a résztvevők.

bővebben

Írjon nekünk

    Ossza meg ezt!