A Kossuth-díjas szerző május 16-án a Partium Házban nagyszámú érdeklődő közönség előtt mutatta be az utóbbi évek egyik legnagyobb könyvsikerét Szilágyi Szilvia kérdéseire válaszolva. A bemutatót Újhelyi Kinga Jászai-díjas színésznő felolvasása és Keller András gitárművész játéka gazdagította.

Visky András marosvásárhelyi származású író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, színházi teoretikus a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja, művészeti aligazgatója, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának docense. Óraadó tanár, vendégelőadások és workshopok vezetője neves oktatási intézményekben az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és Magyarországon.

A Kitelepítés című regényéért Visky András 2022-ben megkapta a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának könyves Nívódíját, 2023-ban pedig a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat nyerte el. Visky András „dramaturgi tevékenysége és írásművészete, különösen a diktatúra megaláztatásai közepette hitben megélt szeretet erejét, a megingathatatlan emberi tartás és a magyar identitás megőrzését például állító remekműve, a Kitelepítés című regénye elismeréseként” megkapta 2024-ben a Kossuth-díjat.

Egy osztrák-magyar család a román gulágon. Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe.

Az olvasó egy szovjet mintára létrehozott és fenntartott romániai munkatábor hétköznapjait, a sok nemzetiségű foglyok furcsa történeteit ismeri meg, a legkisebb gyermek nézőpontjából.

A regény középpontjában az anya áll, a gyermekei életéért küzdő fiatal osztrák nő. Egy szerencsés véletlen folytán náluk marad a családi Biblia, ebből az egyetlen könyvből az anya naponként felolvas. Ezek a bibliai történetek adják az elbeszélés keretét. A regény azonban nem fejeződik be a szabadulással, a szülőket és a hét gyermeket a román titkosszolgálat továbbra is szemmel tartja.

Visky András könyve megrendítő és felemelő történet egy családról, amely kiszolgáltatottságában, megalázottságában is a szeretetből és a bizalomból merít megtartó erőt újra meg újra.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!