A Trio Consort vonóstrió (Versánszky Ildikó – hegedű, Simon Mária – hegedű és Antal Botond – cselló) a monarchia zenéjéből összeállított műsorával és teltházas koncertjével zárult a Partium Ház tavaszi-nyári évada. Az eseményen Stanik István, a Magyar Házak hálózatának szakmai igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, beszámolva a házak, köztük a debreceni székhelyű Partium Ház idei évben eddig megtartott rendezvényeiről, betekintést engedve az őszi-téli programkínálatba is. Ezt követően Tóth Ernő, a Partium Ház vezetője köszöntötte és mutatta be a vendégművészeket, valamint a koncert felvezetéseként röviden a monarchia zenéjének jellegzetességeiről is szólt.

A monarchia zenéje a 19. századi, Trianon előtti Magyarország virágzó zenei életét jelenti. Gazdag és változatos stílus- és műfajkavalkádot kínált, beleértve az operát, az operettet, a szimfóniát és a kamaraműveket is. Erre az időszakra a romantikus és klasszikus elemeket kombináló zenei stílusok voltak jellemzőek, a mély érzelmekkel és lelki gazdagsággal teli alkotások magukban hordozták a szeretet, elvesztés, szenvedély és hazaszeretet témáit, ugyanakkor tükrözték a kor társadalmi és politikai eseményeit is.

A monarchia zenéjének jellegzetessége, hogy a zenei kultúra és a politikai hatalom között szoros kapcsolat volt. A zenetudorok és zeneszerzők nagy tiszteletben álltak, különleges státuszuknak köszönhetően gyakran élvezhették az elit támogatását, valamint a koronázási ceremóniákon, katonai parádékon és udvari bálokon is jelen voltak.

A monarchia zenéje tehát nem csupán zenei kifejezőeszköz volt, hanem maga a történelem és az identitás egyik fontos eleme, mely még napjainkban is inspirálja és gazdagítja az európai kulturális örökséget.

A koncerten elhangzott művek:
Mollenhauer: Nyitány, Poldini Ede: Palotás, Bihari János: Hadik óbester nótája, Pazeller Jakab: Herkulesfürdői emlék, Lehár Ferenc: Keringő, Lehár Ferenc: Paganini áriája, Erkel Ferenc: Palotás, Lehár Ferenc: Arany és Ezüst keringő, Erkel Ferenc: Hazám, hazám, Kéler Béla: Bártfai emlék, Johann Strauss II: Éljen a magyar!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!