Az érmelléki Székelyhídon született, de húsz éve Debrecenben élő és alkotó Csorján Melitta legfrissebb munkáiból „Mi az a Nap?” címmel nyílt kiállítás május 10-én a Partium Házban. A megnyitó esemény része volt a május 8-12. között első alkalommal megrendezett Debrecen Art Week elnevezésű, a debreceni képzőművészeket középpontba állító fesztiválnak.

A megnyitó ünnepség közönsége Koszta Évi hegedűjátékát élvezhette, majd Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Csokonai Nemzeti Színház társulatának tagja méltatta Csorján Melitta művészetét: „Melitta képei nekem olyanok, mint egy igazán jó mesefüzér láncszemei. Nem szavakkal mesél, hanem színekkel, formákkal, furcsa lényekkel, amelyek néha ijesztőek, néha játékosak, de mindenképpen történeteket hordoznak: a lélek történéseit. Álmokat, megfoghatatlan jelenéseket, üzeneteket, amik megfejtésre várnak. Fájdalmakat, traumákat, melyek napvilágra kerülve már legyőzhetőek. Elvarázsolt helyeket járhatunk be cikkcakkos tornyokkal, álombeli állatokkal.

81aab77b f978 407c 9959 97d3607efe16

És igen, ott látom bennük a felnőtté válás stációit is, ahogy a benne lévő gyermek egyre határozottabban veszi birtokba a világot, egyre biztosabban képes megkülönböztetni a jót és a rosszat, és egyre tisztábban látja a földi létezés célját és értelmét: a Nap felé fordulva ellesni, megtanulni azt az önzetlen áradást, amivel életet lehel belénk, és továbbadni azt a melegséget, amit tőle kapunk, és amit emberi nyelven úgy hívunk, hogy szeretet.

Melitta színeiből árad a szeretet, a friss, harsogó szeretet a világ felé, minden létező felé. Erre csak az képes, aki közvetlen kapcsolatban van a feljebbvalóval. Nevezzük ezt a feljebbvalót Napnak, Istennek vagy akár transzcendensnek. Ezt a kapcsolatot keresi kimondva-kimondatlanul minden művész. Szeretnénk legalább egyszer megérinteni a Napot. Melittának ez nap mint nap sikerül.”

A megnyitó esemény részeként a közönség egy összművészeti performansz részese lehetett: Koszta Évi zongorajátéka adta a zenei aláfestést a Vranyecz Artúr, a Csokonai Nemzeti Színház színművésze által előadott Petőfi Sándor-, Kosztolányi Dezső-, Jószef Attila- és Ady Endre-versekhez, Csorján Melitta pedig a költeményekből és a zenéből nyerve inspirációt egy nagyméretű vásznat festett.

cf202b84 3b90 4d01 a530 a875a78e42cc

„Téma a legegyszerűbb és legcsodálatosabb valóságunk, maga a lét, mely nem volna az éltető fény, a világosság, a leghatalmasabb csillagunk, a Nap nélkül. Istenhívő emberként a művészetemet is ez a szemlélet uralja. Rácsodálkozom nap mint nap a legegyszerűbb csodára, az életre, legyen az egy gyermek, egy fa a kertben, egy macska vagy egy fűszál. […] A kortárs festészetből sem hiányozhat a szakralitás, hiszen művészként a semmiből alkotunk valamit. Ha pedig sikerül teremtenem egy saját világot, akkor már megérte, hogy megszülettem.” – mondta el a megnyitón Csorján Melitta.

021e1de0 974f 471c 88ec 983e65f31e86

A kiállítás ingyenesen látogatható 2024. június 17-ig a Partium Ház nyitvatartási idejében.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!