Május 25-én a Partium Ház Baráti Társaság tagjai egynapos nagyváradi kiránduláson vettek részt a Pullman Travel Utazási Iroda szervezésében.

Délelőtt Nagyvárad barokk egyházi központjának látnivalóit csodálta meg a csoport: a Kanonoksor 253 méter hosszú és 56 pillérre támaszkodó árkádsoros folyosóját, Románia legnagyobb barokk templomát, a Nagyboldogasszony Székesegyházat, valamint a Franz Anton Hillebrandt tervei alapján épült Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotát. A palota felújított termeit, a Szent László király életét, művét és kultuszát, valamint az egyháztörténeti gyűjteményt bemutató kiállításokat Lakatos-Balla Attila szakavatott ugyanakkor szórakoztató vezetésével járta be a társaság.

373eface 803a 493d 94e0 bc600243b941

Ebéd előtt még egy 2,5 km-es, két órán keresztül tartó belvárosi sétát tett a csoport. A séta a Barátok temploma előtt álló ifj. Rimanóczy Kálmán szobrától indult, aki számos, Nagyvárad mai arculatát meghatározó épületnek volt a tervezője az előző századforduló idején. A Főutcán, a Szent László téren és a belváros terein a szecesszió mindegyik válfajára, a berlinire, a bécsire és a magyarosra is láthattunk szép példákat. A látványosan megújult várost nem alaptalanul tartozik Európa huszonhárom legszebb szecessziós városa közé.

A gyönyörű szecessziós paloták mellett természetesen megcsodáltuk az utunkba eső látnivalókat is: az Ady Endre Emlékmúzeumnak helyet adó egykori Müller-féle cukrászdát; a Garasos hidat; a Szacsvay-szobrot a Sebes-Körös parton; a templomokat; végül közös fotó készült a Holnapos írócsoport szobránál Ady Endrével, Dutka Ákossal, Emőd Tamással és Juhász Gyulával.

4074e141 f61d 4226 b244 477943a938b4

A Főutca 8. szám alatt található Nyolcas Étterem árnyas teraszai alatt elfogyasztott háromfogásos ebéd az erdélyi gasztronómia jellegzetes ételeiből (csorbaleves, miccs, áfonyás túrófánk) lett összeállítva, amihez járt a tulajdonos Székely Ervin saját szilvapálinkája is.

f96b40df ec89 4973 a371 c4bc444a91da

A délutáni program a felújított nagyváradi vár bejárásával telt: Mihálka Nándor régész-történész bemutatta a fejedelmi palota termeit, a székesegyház feltárt romjait, a kőtárat, Szent László és Luxemburgi Zsigmond síremlékét miközben átsugárzó szakmaszeretettel mesélt a város és a vár évszázados építéstörténetéről, az ásatások menetéről – igazi élménnyé téve a csoport számára a várlátogatást.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!