Partiumi diákírók, az Ünnepi Könyvhét idejére időzített debreceni találkozójával folytatódott a Partium Ház és a nagyváradi Holnap Kulturális Egyesület közös rendezvényeinek a sorozata.

Szűcs László és Kemenes Henriette, az Újvárad folyóirat szerkesztői elmondták, hogy a Szatmárnémetiben működő Szamos Diákirodalmi Kör mintájára kezdték el Nagyváradon is azt a munkát, melynek során igyekeznek teret adni a 14-18 éves korosztály irodalmi próbálkozásainak.

Ennek egyik platformjaként kezdett el működni a majomsziget.ro weboldal, egy nagyváradi online ifjúsági lap, melyet a Bihar Megyei Magyar Középiskolás Egyesületek Tanácsa ad ki. A weboldal koncepciójának kialakításában résztvevő előadóink bemutatták a lap felépítését, rovatait, működését.

Másik jelentős kezdeményezésük a Diákírók Antológiájának megjelentetése. A munka elkezdődött, a felhívásra folyamatosan érkeznek lírai és prózai szövegek a bihari diákoktól. Néhányuk ez alkalommal a Partium Házban is felolvasta az antológiába küldött alkotását: Rácz Viktória, Tóth Kinga és Beke Imre Dávid, az Ady Endre Elméleti Liceum és a Mihai Eminescu Főgimnázium tanulói.

A találkozó második részében az Elektro Lyra formáció mutatkozott be, és adott rövid koncertet. A Szénási Miklós, Kiss Milán és Fodor Dorka alkotta trió az elektronikus zenét és a költészetet ötvözi. Ady Endre, Szép Ernő, József Attila, Pilinszky, Weöres Sándor, Kosztolányi Dezső vagy Radnóti Miklós verseit dalszövegként használják, így készítenek szertelen ritmusú, sok-sok elektronikával átszőtt, fuvolával színesített mai zenét.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!