Vastappsal, rengeteg kérdéssel, közös szelfikészítéssel, auogram-kéréssel fejezte ki Varga Csaba iránti tiszteletét és szeretetét a Partium Ház közönsége azon a közönségtalálkozón, amelyen a nagyváradi, jelenleg a legtöbb nyolcezres csúccsal rendelkező, élő magyar hegymászó személyes élményein keresztül engedett bepillantást az extrém körülmények között történő hegymászás világába, és „vitte fel” az érdeklődőket a Nanga Parbat 8126 méteren fekvő csúcsára. Oda, ahol a túléléshez nem csak technikai tudás, de mentális erő is szükségeltetik.

Varga Csaba nagyváradi építész, aki magyarként, a nagyváradi magyar kisebbség képviselőjeként kezdett el hegyeket mászni. „A motivációmat, hogy miért mászok magas hegyeket, nyolcezreseket, több minden jelenti. A sportteljesítmény mellett legalább ugyanannyira fontos, hogy képviseljem a Kárpát-medencei magyarságot. Nagyon sok barátom van a Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Székelyföldön, őket akarom ezekkel a mászásokkal arra ösztönözni, hogy maradjanak meg magyarnak a szülőföldjükön, ne asszimilálódjanak.” – mondta egyszer egy interjúban. Az első expedíciókba egyedül vágott bele, a mászásokat szinte kizárólag az építész szakmájából félretett pénzéből finanszírozta. 2023-ig összesen hat, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs tetején állt – valamennyin serpák és kisegítő oxigén használata nélkül.

20231123 180153

A közönség megtekinthette azt a filmet is, melyet Csaba maga forgatott 2023-as expedíciójáról, az egyik legveszélyesebb hegyként számon tartott Nanga Parbat 8126 méteren fekvő csúcsának meghódításáról.

Olyan volt, mintha együtt másztunk volna – vallotta be később az egyik hozzászóló, aki azt mondta, a fantasztikus filmet teljesen átérezte azt a küzdelmet, amelyet Csaba, az élet vívott a halál felett.

A film utolsó képkockáin Csabát láthatjuk, amint a Nagyvárad feliratú zászlót a magasba emeli. Amikor a vetítés ezen pontjához ért, a zsúfolásig megtelt Partium Házban felhangzott a vastaps. 

Varga Csaba a maga szelíd nyugalmával köszönte meg a részvételt a közönségnek, aki azonban „nem eresztette”  a vendéget, közel egy órán keresztül záporoztak felé a kérdések. Majd kötetlen ismerkedés következett, mindenki szeretett volna egy közös fényképet, egy autogramot, mindenki szeretett volna személyesen is gratulálni annak, aki mindannyiunk dicsőségére megmászta a gyilkos hegyet.

20231123 185548

 

 

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!