Telt ház, érdeklődő, kíváncsi közönség fogadta Farkas László nagyváradi helytörténészt, aki Történetek a régi Nagyváradról címmel nemrég megjelent kötetét hozta el a debreceni, illetve az itt élő, nagyváradi származású közönségnek. A szerzőt és könyvét, valamint a kötetet illusztráló Holló Barna grafikáiból nyíló kiállítást Szénási Miklós író, újságíró, a Dehir főszerkesztője mutatta be február 23-án, a Partium Házban. Az eseményen Újhelyi Kinga színművész olvasott fel részleteket a kötetből, valamint közreműködött a Trio Consort Vonóshármas. Az esten – ahogy a helyi sajtó fogalmazott – életre kelt a bohém Várad: az egykori, meg a mai is.

„A Sebes-Körös partján fekvő Nagyváradnak igazi rajongója Farkas László. Hetven esztendeje ott született, és élete jelentős részét is ott töltötte. (…) Számára jóval több az a hely, mint egy város, mint utcák és házak hálózata. Ismeri Nagyvárad minden kockakövét, épületét, parkját, érti és érzi minden rezdülését. (…) Érdekli Nagyvárad, sohasem elégedett meg azzal, amit tud róla – pedig az sem kevés. Folyamatosan, csillapíthatatlan kíváncsisággal kutatja múltját, és figyeli jelenét, változásait” – írta a szerzőről és könyvéről Szénási Miklós.

230223 Történetek a régi Nagyváradról MJ 21

Farkas László a helyi Reggeli Újság napilapban és a Várad folyóiratban közölte írásait, így gyűlt össze egy grafikákkal ellátott könyvrevaló, sőt két könyvrevaló, hiszen, mint az a beszélgetés során kiderült, a kötetnek folytatása is lesz.

Hova érdemes beülni, ha az ember a Pece-parti Párizsba látogat, miben különbözik a nagyváradi konyha az erdélyitől, hol kapható a leggusztustalanabb és egyben legfinomabb miccs? – erről is hallhattunk a jó hangulatú beszélgetésen, amelyen megelevenedett a város, ami sohasem lesz olyan, mint valaha volt, de vonzó, „csodás” hely ma is.

230223 Történetek a régi Nagyváradról MJ 2

SORSOLTUNK!

Ígéretünkhöz híven, Farkas László: Történetek a régi Nagyváradról című könyvének bemutatója végén, a kötet vásárlói között kisorsoltunk egy két személyre szóló, ingyenes részvételt a Partium Ház március 25-i, nagyváradi kirándulására.
A szerencsés nyertes: Dr. Lukács Kinga.
Gratulálunk!

Fotók: Miskolczi János

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!