A Debreceni Ünnepi Könyvhéthez igazodva, a Partium Ház szervezésében megvalósult rendezvények keretében, szeptember 12-én nyílt meg székházunkban Toró József, nagyváradi származású, jelenleg Debrecenben élő és alkotó festőművész tárlata. A Karantén képek nevet viselő, a koronavírus járvány első hullámának ideje alatt készült munkákat bemutató kiállítás megnyitóján a művész tisztelői, barátai, kollégái – bár szájmaszkban érkeztek -, mégis a „karantén alól felszabadultan” töltöttek el együtt egy kis időt.

A vendégeket a Partium Ház nevében Stanik István köszöntötte. A Magyar Házak szakmai igazgatója arról beszélt, hogy ebben a járvány okozta bizonytalan helyzetben is születnek jó dolgok. Lám, Toró József is alkotásra fordította a kényszerű bezártságot. Jó és örömteli dolog az is, hogy képeit abban a Partium Házban mutathatjuk be, amely hivatalosan még meg sem nyitotta kapuit, de a Méliusz Juhász Péter Könyvtárral együttműködésben máris számos programot szervezett a debreceni Ünnepi Könyvhétre. A közösen szervezett könyves programok mellett a Partium Ház ezzel a tárlattal szerette volna megnyitni tervezett kiállításainak sorát.

A köszöntő szavak után Éles Bulcsú grafikusművész alkotót és alkotásait méltató szavai kerültek felolvasásra.

Toró József festőművész – megfogadva Győrfi Pál tanácsát -, otthon maradt a koronavírus elleni védekezés hónapjaiban. Vásznakat rendelt, és a távoktatás miatt átalakítva a napirendjét, időt tudott szakítani a festésre. Most pedig a közönség elé tárja az otthon töltött időszak munkájának a gyümölcsét.

Akik nem ismerik, azok számára röviden bemutatom a kiállítóművészt. Családja által nagyváradi-erdélyi-székelyföldi indíttatású. 2004 után áttelepül Debrecenbe. Hamarosan az akkori „Kézműves Szakiskolában” helyezkedik el, amely később – nincsenek véletlenek! – éppen Kós Károly nevét veszi fel. Toró József esetében ez a két ok elegendő ahhoz, hogy éppen Sztánán szervezzen művésztelepet nyaranta diákjainak.

Képzőművészként a debreceni újrakezdés után eleinte „búvópatakként működött”, az elmúlt években azonban „folyóvá lett az ér”. Különböző országos és regionális tárlatokon nyert elismerései okán két alkalommal is nagyobb szabású tárlata volt a Kölcseyben, közösen a többi díjazottal. Mindkét csoportos kiállításra jellemző volt, hogy a munkái jól elkülöníthetőek voltak a többi kiállítótól. Miért is?

Grafikusként előszeretettel készít friss, „ropogós” tollrajzokat és kísérletező – olykor fotó alapú szitanyomatokat, festőként pedig izgalmas absztrakt képeket. Jelen tárlatra az utóbbiakból válogatott, ezért ezekről szólnék/írnék néhány szót.

Szakmai szemmel nézve a képeket, jól felépített képrendszereket láthatunk, amelyekben jól válik a festmények javára a színek ellentéte csakúgy, mint a nyugodt és a mozgalmas felületek szembeállítása. Festékrétegek, ecsetvonások egymásra helyezése, tubusból nyomott pöttyök halmaza, már-már a fordított távlattant idéző négyszögek játéka szélesíti az eszköztárat, de minden esetben csakis torójózsisan.

Folytonos formálódást érzek a képek láttán. Terelőszalag jelzi az építkezést, a felújítást, a zsinegek a munkafolyamat, a rögzítés átmenetiségét. Egyfajta képlékeny, meg-megújuló, mindig változó organizmus? szervetlen anyagegyüttes? benyomását kapom a képek láttán, innen pedig feldereng az egyik legismertebb József Attila költemény néhány sora: „a való anyag teremtett minket / e szörnyű társadalom / öntőformáiba löttyintve / forrón és szilajon, / hogy helyt álljunk az emberiségért / az örök talajon.”

Toró József a saját maga gyártotta öntőformáiba löttyinti színeit. Mi pedig álljunk helyt emberiségért, kultúráért, megmaradásért (100!), és szemléljük – a karantén alól (is) – felszabadultan a kiállítás képeit.

« A 16 »

Az ünnepélyes megnyitó után közös, borkóstolóval egybekötött beszélgetés következett. Heit Lóránd, a Magyar Házak Kárpátok Bora programjának vezetője drávaszögi, partiumi és őrvidéki borokat kínált a vendégeknek.

A tárlat október 15-ig tekinthető meg hétköznap 9-18 óra között, a Burgundia utca 3A alatt található Partium Házban.

A kiállításról könyvheti programjainkat bemutató videóink első részében is láthatnak élő képeket:

Fotók, videó: bk-video.hu

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!