A nagyböjt kezdetén, hamvazószerdán nyílott meg a Partium Házban Szent László királyunkat középpontba állító kiállítás, mely a tavaly alapításának 30. évfordulóját ünneplő Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét köszöntötte. A tárlat Dr. Varsányi Katalin fotó-dokumentációs gyűjteményét mutatja be. A kiállítási anyagban szereplő közel 300 fotó az elmúlt 18 év gyűjteménye, melyeket a gyűjtő utazásai során, 117 helyszínen fényképezett. Az újirázi és a kisvárdai önkormányzat jóvoltából a tárlat anyagát gazdagítja Szent László csont ereklyéjének egy darabja és Szent László király kürtjének hiteles másolata is.

A megnyitó ünnepség kezdetén Tóth Lilla népzenész, népdalénekes és Papp István színművész a „Csillagok között fényességes csillag” című, a szent királyól szóló zenés irodalmi műsorukból mutattak be részleteket.

Dr. Puskás István alpolgármester hangsúlyozta, hogy Szent László Nagyvárad alapítója, ezért ez is egy olyan alkalom, amikor egy kicsit a Partium érkezik városunkba, ezen kívül pedig remek lehetőség arra, hogy a magyar történelem, a kultúr- és egyháztörténet egyik kiemelten fontos alakjáról, Szent Lászlóról beszélhessünk.

Dr. Velkey Ferenc, történész, egyetemi docens, a Szent László Domokos Plébánia képviselőtestületének elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy Szent László nem pusztán csak az emlékezetben él, hanem a kultusz által ma is jelen van.

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke megnyitó beszédében elmondta, hogy 1993-ban II. János Pál pápa volt az, aki Szent Lászlót választotta az egyházmegye védőszentjének.

Dr. Varsányi Katalin, a gyűjtemény tulajdonosa elárulta, hogy László nevű fivére sok éven át népnapi ajándékként egy-egy csokor Szent Lászlót ábrázoló képet kapott tőle, amelyeket az abban az évben tett utazásai során neki szánva fényképezett. Ezek a képek álltak össze egy gyűjteménnyé a 2017-es emlékév alkalmából, ez az anyag az akkori első kiállítás óta is folyamatosan gyarapodik.

A megnyitó ünnepség végén Palánki Ferenc püspök úr megáldotta a kiállítást és Ecsedi-Oláh Petra népdalénekes elénekelte az „Üdvöz légy, kegyes Szent László király” népéneket.

A kiállítás Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye és a Partium Ház együttműködésében valósult meg. Külön köszönet Kisvárda Város Önkormányzatának, Újiráz Község Önkormányzatának és a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltárának!

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2024. március 12-ig a Partium Ház nyitvatartási idejében.

 

Fotók: Miskolczi János

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!