A szecessziós stílusú Várad a múlt század tízes éveiben Budapest, Pozsony és Zágráb után Magyarország negyedik legdinamikusabban fejlődő városa volt. Ebben az időben születtek meg a modern bérház- és palotasorok, a szecessziós építészet gyöngyszemeit olyan neves építészek tervezték, mint Komor Marcell, Jakab Dezső, Mende Valér, ifj. Rimanóczy Kálmán, vagy épp a Vágó-fivérek, József és László. Nem csoda hát, hogy a belga Réseau Art Nouveau Network Nagyváradot Európa 23 legszebb szecessziós városa közé választotta. A vezetett túra bemutatja a város szecessziós palotáit és kultúrtörténeti jelentőségű épületeit, megismertetve az azokhoz kötődő korabeli történeteket, anekdotákat is.

A kirándulás programja

8:00 óra: Indulás  Debrecenből, a Kishegyesi úti Tesco parkolójából

10,30 óra: Megérkezés Nagyváradra, a Nagyváradi Várba

10:30 – 11,30 között: Nagyváradi Vár bejárása

Látnivalók: Vártemplom, Fejedelmi Palota, Bástyák, Szent László és Luxemburgi Zsigmond temetkezési helyét jelölő jelképes márvány sírkövek

11:30 – 14,00: Séta a Nagyváradi vártól – Szent László (Unirii) tér – Bémer (Ferdinánd) térig

Látnivalók: Cion neológ zsinagóga, Ullmann-, Fuschl-, Roth-, Deutch-, Fekete Sas-, Moskovits Adolf-, Lévay paloták, Görög katolikus püspöki rezidencia, Holdas templom, Szent László templom, Városháza, város-panoráma a Városháza tornyából.

14:30 – 16:00: Háromfogásos ebéd Nagyvárad egyik legszebb éttermében

16:00 – 18:00: Séta folytatása (kis kitérőkkel) a Bémer (Ferdinand) téren és a Fő utcán.

Látnivalók: Darvas-ház, Szigligeti Színház, Sztarill-, Pannónia-, Poynar-, Adorján-, a Sonnenfeld-, id. Rimanóczy-,  Moskovits Miksa-, ifj. Rimanóczy-, Stern-, Apolló paloták-, az Ady Endre Múzeum és a Holnaposok szoborcsoport.

18:00 – 19:00 között: Autóbusszal a Római katolikus püspöki rezidenciához (Barokk palota).

Látnivalók: Barokk palota, Római katolikus bazilika, püspöki palota kertje, Kanonok-sor

19:00: Indulás Debrecenbe

19:30: Várható érkezés Debrecenbe, a Kishegyesi úti Tesco parkolójába

Megtett út: Km. Minimális csoportlétszám: 16 fő

Ára: az aktuális üzemanyagárak függvényében

Az ár tartalmazza az utazást légkondicionált autóbusszal, idegenvezetést, háromfogásos ebédet, valamint a belépőjegyeket.

A kirándulás szervezője, a Pullman Travel Kft. megbízása alapján az út értékesítését a Partium Ház végzi. Helyfoglalás az info@partiumhaz.hu email címen, a helyfoglalás időpontjának, valamint az utazni kívánó személyek számának megjelölésével. Bővebb információk: +36 52/620-656

Mit látunk utunk során?

A nagyváradi vár

„Ezután [Szent László] Bihar megyében vadászgatva a Körös folyó mentén lelt egy helyet, ahol angyali intésre elhatározta, hogy Szűz Mária tiszteletére kolostort alapít, s a helyet Váradnak nevezte el”. (14. századi Képes Krónika)

Az egykori várban később lebontott, majd új helyre épített, katolikus templom kriptájában, a történészek szerint négy magyar király is temetkezési helyet kapott. Ide temetkezett aNagyvárad városalapító királyaként tisztelt Szent László, Luxemburgi Zsigmond és feleség, Mária királynő, valamint I. Károly Róbert király felesége, Beatrix királyné. Vannak olyan források is, amelyek szerint itt volt II. Istvánt, IV. László végső és II. Endre ideiglenes nyughelye.

Szecessziós paloták

“Az ország egyik legérdekesebb városa volt. Mintegy szintézise vagy keresztmetszete az egész országnak. Megvolt benne minden ellentét, minden szolidaritás, minden széthúzás. Központjában könnyen hihette az ember, hogy Budapest egyik nagyon előkelő negyedében van. Jobb kávéházai egészen fővárosi arányúak voltak, amelyekben mindazokat az európai hírlapokat és folyóiratokat meg lehetett kapni, amelyeket a pesti kávéházak nyújtottak.” (Szabó Dezső)

1.Apolló-palota Az ifj. Rimanóczi Kálmán és Krausze Tivadar által tervezett Apolló-palota főhomlokzatán a bécsi vagy berlini korabeli épületeken azonosítható díszítésmódokhoz hasonlóan empire és biedermeier motívumokat alkalmazott az építész. 2. Stern-palota Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján épült fel, és 1905-ben adták át. 3. Moskovits-palota Az épület 1905-ben készült el ifj. Rimanóczy Kálmán tervei alapján. A palota egyben Nagyvárad szecessziós építészetének egyik legkiemelkedőbb emléke. 4. Adorján-házak Az 1903-ban épült első Adorján-ház Adorján Emil lakóházaként és ügyvédi irodájaként működött. Rögtön mellette, tőle balra található az 1905-ben épült második Adorján-ház, ami bérházként szolgált. Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte mindkét épületet. 5. Astoria szálloda (egykori EMKE kávéház) A házat Sztarill Ferenc tervei alapján 1902-ben kezdték el építeni, és több fázisban készült el. Az épület jellegzetességét a neogótika és a szecesszió elemeinek sajátos keveredése adja. 6. Poynár-ház A Sztarill Ferenc tervei alapján 1907-ben épült Poynár-ház érdekessége, hogy a szecesszióban kedvelt állatornamentika is – ha nem hangsúlyosan – megjelenik rajta. 7. Darvas-ház Az 1911-ben átadott ház a Vágó-testvérpár (József és László) sajátos stílusában készült. Az épület egészében a bécsi szecesszió geometrikus vonulatának a világát idézi, de a dekoratív elemei a népművészetből és a természetből táplálkoznak. Ma szecessziós múzeumnak ad otthont. 8. Füchsl-palota A Füchsl testvérek bérpalotája a budapesti Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervei szerint 1903-ban épült meg. Az épületet a megrendelő borkereskedők foglalkozására utaló ornamentika teszi különlegessé. 9. A Szent László téri Moskovits-palota a Vágó-testvérpár tervei alapján 1911-ben épült. A visszafogott díszítését a népi varrottasokat idéző fehér és zöld majolikalapok adják. 10. Fekete Sas palota Tervezői az akkori Magyarország legnevesebb, a szecesszió lechneri irányzatát képviselő építészei közül való Komor Marcell és Jakab Dezső voltak. 1907 decemberében fejezték be az építését.

Barokk negyed

A római katolikus bazilika, a püspöki palota és a Kanonok sor alkotta barokk komplexum, benne a különleges szépségű, magnóliáiról híres palotakert 2006-ban tért vissza a püspökség tulajdonába, azóta folyamatos felújítási, korszerűsítési munkálatok színhelye.

A nagyváradi püspöki palota kertje nem csupán a Váradiak által igen kedvelt zöldövezet, történeti kert és idegenforgalmi látványosság, hanem a város szívébe ékelődött természetvédelmi terület, értékes és változatos növényvilágot felvonultató dendrológiai park. A palotakert egyediségéhez hozzátartozik, hogy a középkortól napjainkig a közjóért munkálkodó jeles váradi egyházi személyiségekről elnevezett sétányokon, tereken bandukol a látogató, a kihelyezett útszéli ismertetőkön elfeledett nagyjainak életútja, egy-egy léleképítő gondolata, s az arborétum értékes növényeinek rövid leírása vehető át szellemi táplálékként.

Lapozzanak bele galériánkba, csodálják meg sétaútvonalunk legszebb látnivalóit.

Fotók: https://www.facebook.com/cetateaoradea, Varga Erzsébet Mandy, Visit Oradea, https://www.facebook.com/muzeulmoo/

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!