A Szent László király által alapított Nagyváradnak nemcsak Magyarország történelmében játszott szerepe rendkívüli, hanem a magyar jelen számára is jelentős, hiszen 183 ezer főnyi lakosságának 20 százaléka, mintegy 35 ezer fő ma, Trianon után száz évvel is rendíthetetlenül ragaszkodik magyarságához. Éppen ezért fontos pillanat mindannyiunk számára, hogy hosszú küzdelem után, augusztus 29-én végre felállították lovagkirályunk szobrát a nagyváradi várban. Természetes volt hát, hogy a Partium Ház baráti társasága hűséges tagjainak is meg akarta mutatni az új szobrot. Szent Lászlót köszöntő kirándulásunk felhívására sokan jelentkeztek, így szeptember 23-án ötven fővel indultunk Nagyváradra.

A Partium Ház Baráti Társaság tagjai rendszeresen részt vesznek rendezvényeinken, így a szombat reggeli induláskor sokan régi ismerősként köszöntötték egymást. A Pullman Travel autóbuszával kellemes másfél óra alatt értük el Nagyváradot.

IMG 20230923 122939

A nagyváradi várban Mihálka Nándor régész-történész fogadta a csoportot. Tóth István fotográfiai kiállításának megtekintésével kezdtük a látnivalók sorát, majd átsétáltunk Szent László újonnan emelt szobrához, melyet megkoszorúzott a csoport. Ezt követően, Mihálka Nándor szakavatott vezetésével, egy közel kétórás séta keretében bejártuk a fejedelmi palotát, a lapidáriumot, megcsodáltuk a római katolikus vártemplomot, a bástyákat, Szent László és Luxemburgi Zsigmond temetkezési helyét is.

IMG 20230923 104935

Ezt követően az erdélyi konyha remekeiből összeállított, háromfogásos ebéd várta a kirándulókat a Csíki Söröző és étteremben.

IMG 20230923 133449

A csoportot 15 órától egy városi sétán Szűcs Melinda helyi idegenvezető vezette körbe, bejártuk Nagyvárad legszebb utcáit. Az idegenvezető hölgy elragadó stílussal mesélt Várad épületeiről, történetéről, titkairól.

IMG 20230923 161957

A nap zárásaként a püspöki palotát és a Kanonok sort is megcsodálhattuk, bepillantva a gyönyörű bazilikába is, és fejet hajthattunk Szent László azon szobra előtt is, mely egykor várad központjában állt, s amelyet 1923-ban távolítottak el onnan. Azóta a barokk palota kertjében áll.

 

 

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!