Debreceni és nagyváradi festők, Szent László szellemét megidéző művek alkotására vállalkoztak a Varadinum Fesztivál keretében ez év májusában, a nagyváradi várban, majd a közös örömfestésen született alkotásokat, a nagyváradi Tibor Ernő Galériában állították ki. A Szent László szellemében című kiállítás szeptemberben Debrecenbe, a Partium Házba érkezett.

Zsúfolásig megtelt szeptember 28-án a Partium Ház a debreceni és nagyváradi kiállító művészekkel, barátokkal, rokonokkal, ismerősökkel, érdeklődőkkel. A jelenlévőket a Magyar Házak nevében Stanik István szakmai igazgató köszöntötte.

Az alkotásokat Majoros László, a kiállítás kurátora mutatta be a jelenlévőknek. A kurátor felidézte az alkotások születésének pillanatait, azt, ahogyan kortárs debreceni és nagyváradi festők, valamint diákok alkottak együtt – a nyilvánosság számára is betekintést adva az alkotómunkába. Min elmondta, a tárlaton összesen 26 alkotást láthat a közönség, a képekre pedig úgy kell tekinteni, hogy azok alig fél nap alatt készültek el, ennek ellenére olyan professzionális alkotások születtek, amelyek bármilyen kiállítótérben megállnák a helyüket.

Csathó Töhötöm, a nagyváradi Tibor Ernő Galéria vezetője is örömmel emlékezett vissza a közös festés boldog pillanataira. Mint mondta, eredetileg a vár udvarára tervezték az eseményt, de az időjárás közbeszólt, így a vár belső tereibe szorultak. Ám a különleges tér nagyon inspirálóan hatott az alkotókra. A művészek különbözképpen közelítették meg az adott témát, ez nagyon sokszínűvé és nagyon érdekessé tette az egész anyagot. „Külön öröm számomra, hogy ezekből a képekből kiállítás is született, melyet nem csak Nagyváradon, a Tibor Ernő Galériában mutathattunk be, de itt, Debrecenben is, ezzel is közelebb hozva egymáshoz a két város művészeit.”

309987041 5541511962594820 5002164147604580168 n

A megnyitón köszöntőt mondott Meleg Vilmos, a nagyváradi Festum Varadinum Alapítvány elnöke is. „Nagy öröm számomra, hogy ez a kiállítás eljött ide, és itt lehetek én is, mint olyan váradi, aki a váradi kultúrába nőtt bele. Igazán nagy örömmel tölt el, hogy – bár alapításától kezdve, tehát 30 év óta a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi tagja –, de jelen pillanatban az elnöke is vagyok. Nem véletlen az, hogy legnagyobb kulturális ünnepünk, az idén csaknem három hétig tartott, az RMDSZ és a négy történelmi egyházunk közös szervezésében jött létre. Megtisztelő, hogy én jöhettem el e kiállítás kapcsán ide Debrecenbe is, és képviselhetem az ott élő alkotókat. Nagy-nagy megelégedés volt számomra, hogy a harmincadik nagyváradi Varadinumot egy ilyen eseménnyel is tudtuk gazdagítani. Köszönöm a debreceni és nagyváradi képzőművészeknek, hogy a számunkra nagyon sok büszkeség közül talán a legnagyobb büszkeséget adó személyiségnek, Szent Lászlónak állítanak emléket, hiszen Szent Lászlónak köszönhetjük Nagyvárad létét, és Szent Lászlónak köszönhetjük ezáltal a jó Istenen keresztül azt, hogy megmaradhattunk Trianon után is, és remélhetőleg még sok évtizeden, évszázadon át azon a tájon, ahol őseink éltek, és ahol alkottak, és ahol az egész város ebben a szellemiségben élt évszázadokon át, és él a mai napig” – mondta Meleg Vimos.

A kiállítást Bódor Edit, a debreceni polgármesteri hivatal egyházügyi és határon túli magyar közösségi kapcsolatokért felelős referense nyitotta meg. Bódor Edit felidézte, hogy a Műterem a szabadban projekt Debrecenben indult 2020-ban, és betekintést engedett az utca emberének az egyébként magányos festői tevékenységbe. Közel ötven debreceni alkotó egy napra nyilvánossá tette az alkotómunkát, melynek témája a virág volt minden művész esetében. A félkész és a kész alkotásokról is tárlatvezetés keretében tudhatott meg többet a nagyérdemű. Az alkotók között üdvözölhettük a város képzőművészeinek színe-javát. Ezt a projektet vitte el a Festum Varadinumra Debrecen városa.

8A rendezvényen közreműködtek a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeit Szakgimnázium diákjai.

Kiállítók: BERI Valéria, BOTH Teodóra, B. NAGY Gabriella, CHONDROMATIDOU Barbara, DURUCSKÓ Zsolt, ERDŐS Margit; ERDŐS Mária Éva, FÜLEKI Krisztina, LUKÁCS Gábor, MARCZIN I. Bence, NAGY Marcell, PALOTAI Erzsébet, RITÓK Lajos, SUBICZ István, SZABÓ Attila, SZÁSZ Zsuzsa, SZILÁGYI Barnabás, VIRÁG Sári, MEZEI András, HOREA T. Sălăgean, BÁNHÁZI Gyöngyi, TAPASZI Andrea, RÁCZ Ervin, CSATHÓ Töhötöm Csongor Károly, FÜRTÖS Dóra, TARCSA Viktória.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!