A könyv, a zene és a bor inspiráló hangulatában, ismét rendhagyó könyvbemutatót rendezett a debreceni Partium Ház és a Méliusz Juhász Péter könyvtár. Ezúttal Pataki János: Partium, Erdély kapuja, valamint Felvidék, a csodák földje címmel megjelent, művészi fotók százaival illusztrált útikönyvei szerepeltek a műsoron, a két régió magyar történelmi múltját dr. Fleisz János történész, egyetemi magántanár foglalta össze, a zenei betétek Bárdosi Ildikó és Molnár Miklós különleges élményt jelentő előadásában hangzottak el. A partiumi Érmellékről származó borokat Heith Lóránd borkészítő mutatta be, és kóstoltatta a könyvtár előadótermét megtöltő közönséggel.

Rendhagyó könyvbemutatóként határozza meg rendezvénysorozatát a debreceni Partium Ház, amely az irodalom, a zene és a bor inspiráló kölcsönhatásában, a Méliusz Juhász Péter könyvtár előadótermében, havonta bemutat egy külhoni magyar témájú könyvet. A Méliusz Könyvtár együttműködésével elindított projekt a Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház elnevezést kapta, az ünnepi könyvhéten is ez lesz a neve a pavilonnak, ahol a debreceni közönség megismerheti és megvásárolhatja a külhoni magyar kiadók könyveit.

 

Január 30-án, Pataki János: Partium, Erdély kapuja, valamint Felvidék, a csodák földje címmel a Magyar Házak Nkft. kiadásában megjelent, művészi fotók százaival illusztrált útikönyvek bemutatóján is megtelt a debreceni központi könyvtár előadóterme.

Az est háziasszonya, Uj Judit köszöntötte közönséget, Bárdosi Ildikónak és Molnár Miklósnak pedig megköszönte a hangulatteremtő zenei produkciót, amellyel a közönséget fogadták. A Bárdosi Ildikó – Molnár Miklós zenész házaspár jól ismert Debrecenben, hiszen az erdélyi születésű Ildikó népszerű tanár, előadóművész, népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere díj kitüntetettje, a napokban kapta meg az a Debreceni Önkormányzat Alkotói ösztöndíját. Molnár Miklóst pedig a híres Ökrös Együttes prímásaként ismerheti a nagyközönség. Számos emlékezetes előadást tartottak együtt. A könyvbemutató zenei betétjeire partiumi, felvidéki, erdélyi és moldovai dalokat hoztak, hegedű, citera, koboz és ütőgardon kisérettel.

Dr. Fleisz János nagyváradi történész, egyetemi magántanár érdekes előadásban foglalta össze Partium és Felvidék történelmi hátterét, megvilágítva ezáltal a Pataki János könyveiben bemutatott régiók mai helyzetének értelmezéséhez szükséges összefüggéseket.

Pataki János színes, szellemes előadásban beszélt önmagáról, arról, miként vált szenvedélyévé a Kárpát-medence bejárása, fényképezése, látnivalóinak rögzítése. Elmondta, hogy előbb egyetlen kiadó sem vállalkozott könyveinek a kiadására, majd, amikor saját kiadásban megjelentette azokat, a terjesztők zárkóztak el a forgalmazásuktól, de miután megtört a jég, már több mint 10 albumszerű útikönyvet jelentetett meg sikerrel, amelyek műfaját „vizuális ajánlónak” nevezte el. Azért ajánló, mert az a célja, hogy úticélokat ajánlva, Kárpát-medencei utazásokra, a külhoni régiók egyedülálló csodáinak felfedezésére bírja olvasóit, és azért vizuális, mert fotóival meg is mutatja a látnivalókat, hogy olvasói eldönthessék, személyesen is látni akarják az ajánlott úticélokat.

A rendezvény befejező részében Heit Lóránd partiumi (bihardiószegi) etnográfus és borkészítő, érmelléki bakatort és muskotályt mutatott be és kóstoltatott meg a közönséggel. Uj Judit pedig elmondta, a könyveket kiadó Magyar Házak Nkft. a Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház Programhoz hasonlóan, a külhoni borok Kárpát-medencei népszerűsítésének és értékesítésének támogatására elindította a Kárpátok Bora programját, így a könyv és a bor egy kézből érkezett a debreceni közönséghez.

Az est kellemes borozgatással, beszélgetéssel zárult.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!