Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, érdemes művész, a Magyar Állami Népi Együttes Művészeti vezetője volt az első vendége a debreceni Partium Ház, Kárpát-medencei Fórum rendezvénysorozatának, amelyben olyan ismert személyiségekkel találkozhat a közönség, akiknek van mondanivalójuk a Kárpát-medencei nemzeti összetartozásról.

A Kiss Fruzsina vezette, bensőséges hangulatú beszélgetésből kiderült, Pál Istvánnak, akit immár ragadványnevén, Szalonnaként ismer a világ, nemcsak mondanivalója volt erről, hanem az egész életét, művészi pályafutását a Kárpát-medence zenei öröksége határozta meg.

A beszélgetés során szó esett szülőhelyéről, a kárpátaljai Viskről, a zenei pályát befutó szüleiről, a Debreceni Református Kollégiumban töltött diákéveiről, fiatalkori mestereiről, a tiszapéterfalvi zeneiskolától, a Nyíregyházi Főiskola Ének-Zene, Népzene szakán át, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen át vezető tanulmányairól, arról, hogy miként lett tizenkilenc éves korában a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának hegedűse, később zenekarvezetője és jelenlegi művészeti vezetője. Hogyan alakult meg saját zenekara, a Szalonna és bandája, amely ugyanolyan elkötelezettséggel lép fel kis falunapokon, mint a Művészetek Palotájában, a Papp László Arénában vagy a debreceni Főnix Csarnokban. Anekdoták hangzottak el amerikai, távolkeleti előadásokról, vagy az angol királyi család meghívottjaként tartott koncertjükről, amelyhez Károly walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök is személyesen gratulált.

Külön élmény volt hallani, hogy számára nem a világhírnév a legfontosabb, hanem az, hogy mindaz, amit az előző nemzedék legendás muzsikusai hátrahagytak, újra életre keljen és a fiatalsághoz visszakerüljön, mind a mai Magyarország, mind a külhoni magyarság körében. Ezért rendszeresen tanít különböző nyári továbbképzéseken, táborokban.

A beszélgetés végén, a hegedű is megszólalt, Szalonna előadásában kalotaszegi muzsika gyönyörködtette a közönséget.

A Partium Ház rendezvényein már hagyomány, hogy egy pohár Kárpát-medencei magyar bor mellett, spontán beszélgetés követi a „hivatalos” programot. Most sem történt ez másként, kárpátaljai vörös és egy partiumi fehér bor került a poharakba és majd egy órás, oldott hangvételű, sok humorral fűszerezett párbeszéd alakult ki Szalonna és a közönség között. Annak, aki ott volt, igazi közösségi élményben lehetett része.

249669699 239564671569251 8476759035995668638 n

A Kárpát-medencei Fórumban, Kiss Fruzsina következő vendége november 10-én Huth Gergely, november 17-én pedig Georg Spöttle lesz. Mindkét rendezvény egy pohár bor melletti kötetlen beszélgetéssel zárul.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!