A debreceni Partium Ház immár második alkalommal nem csak vendége, de programalkotóként kicsit részese is a rangos kulturális fesztivál, a Szent László Napok megszervezésének. Idén a Ház vendégeként Toró József, nívódíjas képzőművész tért haza a Körös-parti Párizsba, hogy szülővárosa elé tárja az elmúlt esztendők termését; valamint két debreceni szerző, Szénási Miklós és Heller Zsolt mutatta be új prózakötetét, mely arról szól, hogy milyen is az a bizonyos szomszéd város, szinte egy ugrásnyira Nagyváradtól?

A debreceni Partium Ház, a helyi önkormányzattal megkötött közfeladat-ellátási szerződés értelmében, Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinetirodájának egyházi és határon túli közösségi kapcsolatokért felelős csoportjával közösen már januárban részt vett a nagyváradi Szent László Napok azon programjainak tervezésében, melyekben Debrecen kulturális értékei is szerepet kaptak. A Partium Ház két program szervezését vállalta magára.

A Szent László Napokra, melynek szervezői induláskor a határokon átnyúló nemzetegyesítést, a magyar-magyar kapcsolatok erősítését tűzték ki célul, Debrecen olyan csoportokat és művészeti együtteseket vitt Nagyváradra, és olyan közös produkciókat hoztak létre, amelyek erősítik a szervezők célját és a két város közti együttműködést. Így bemutatkozott a 90 éves Debreceni Fotóklub, a debreceni Partium Ház szervezésében megnyílt Toró József, nagyváradi származású festőművész Hazatérés című kiállítása, a nyitógálán Vass Albert Funtinelli boszorkányok című műve alapján írt művét, a Tűzliliomot mutatta be a Debreceni Népi Együttes. A programsorozat keretein belül többek között a Vojtina Bábszínház és a Csokonai Színház művészei, valamint a DEMKI munkatársai is bemutatkoztak. A Partium Ház szervezésében pedig Szénási Miklós-Heller Zsolt Állítsuk meg az időt című, debreceni helyszíneket, embereket és történeteket felidéző könyvét is bemutatták.

Hazatérés

A nagyváradi Szent László Napok nyitónapján, június 20-án nyílt meg a Tibor Ernő Galériában Toró József, Debrecenben élő képzőművész tárlata. A Hazatérés címet viselő kiállítás vernisszázsára nagyon sokan eljöttek, hiszen a művész egykor itt élt és alkotott, a Tibor Ernő festő nevét viselő független alkotói csoport egyik alapítója, több éven át művészeti vezetője is volt. 

A megnyitón a galéria jelenlegi művészeti vezetője, Csathó Töhötöm köszöntötte a vendégeket, és értékelte a tárlatot, melyet Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere nyitott meg.

A tárlatnyitón, melyen a művész felesége, debreceni és nagyváradi barátai, művésztársai, a Szent László Napok szervezői, politikusok és közéleti személyiségek egyaránt részt vettek, közreműködött Brúgós Anikó énekes és Thurzó Sándor József brácsaművész is.

Állítsuk meg az időt – Egy kötet arról, hogy milyen a szomszéd város

A zárónapon, vasárnap délután a vár fejedelmi udvarában került sor a folkesztétaként is ismert esszéista és lírikus Heller Zsolt, valamint a Dehir főszerkesztője (aki egyben színházi szerző is, és több mint tíz kötetet jegyez), Szénási Miklós Állítsuk meg az időt című kötetének bemutatójára. A két debreceni szerző, személyes hangú novellákkal, tárcákkal teli, immár második közös munkájában is az életükben központi helyet elfoglaló várost idézik meg.

A könyvbemutatón Szilágyi Szilvia újságíró beszélgetett a szerzőkkel. A kötetből Csata Zsolt, a debreceni Csokonai Színház színművésze olvasott fel. A remek hangulatú könyvbemutató, melyet a várban sétáló, falatozó vagy éppen pihenő fesztiválozók közül is egyre-másra csatlakoztak, dedikálással, és azzal az ígérettel zárult, hogy a szerzők jövőre újra eljönnek, majd, hogy az addig elkészülő harmadik kötetüket is bemutathassák a váradiaknak.

Mert, ahogy Szénási Miklós fogalmazott: „Úgy érzem, hogy majdnem hazajövünk ide.” Szerzőtársa, Heller Zsolt pedig így vallott érzéseiről: „Az én hazaszeretet érzésemet egy kicsit megcsavarja itt belül minden egyes idejövetel”.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!