Bár a Partium Ház már hónapokkal ezelőtt megnyitotta kapuit Debrecenben, a június 21-27. között megrendezett Szent László Napok lehetett az első alkalom, amikor személyesen is bemutatkozhattunk a nagyváradiaknak, akik őszinte örömmel fogadták, hogy az anyaországban immár van egy hely, amely nem csak az ott élőknek nyújt tájékoztatást Partiumról és Erdélyről, de a külhoni magyar látogatók számára is biztos pontot jelent.

Itthon vagyunk – ezzel a jelszóval rendezték meg június 21–27. között az idei, immár kilencedik Szent László Napokat. A rangos kulturális fesztivál szervezője, a Szent László Egyesület a debreceni Partium Házat is meghívta az eseményre.

Nemzetpolitikai intézményünk a szervezőknek köszönhetően a nagyváradi vár kiemelt helyén várhatta az érdeklődőket. A már messziről is jól olvasható Debreceni Partium Ház felirat sokaknak ismerősen csengett, hiszen a közösségi médián, és honlapunkon keresztül számos partiumi és erdélyi magyarral tartjuk már a kapcsolatot.

Természetesen szép számmal akadtak olyanok is, akikre a meglepetés erejével hatott a hír, hogy Debrecenben működik egy Partium Ház, amely egyfajta lelki konzulátusként tárja ki kapuit a külhoni magyarok előtt.

Az érdeklődők őszinte kíváncsisággal hallgatták meg munkatársaink tájékoztatását arról, hogy mi minden várja őket, ha az anyaországba látogatva betérnek hozzánk. Örömmel fogadták a Ház és partnerintézményei, a Nagy-Magyarország Park és a Trianon Múzeum tevékenységét bemutató tájékoztató anyagainkat. Közben arról is beszélgettünk, milyen gyakran és milyen célból járnak Debrecenbe, mennyire látják fontosnak a Partium Ház létezését, programjait, szolgáltatásait. Közben válogattak a külhoni magyar könyvekből, borokból és a Trianon Múzeum egyedülálló ajándéktárgyaiból is.

Valamennyien azzal a határozott ígérettel búcsúztak tőlünk, hogy ha Debrecenben járnak, mindenképp felkeresik a Partium Házat.

A Szent László Napok szervezői nem csak meghívták a Partium Házat, de arra is felkérték, hogy programalkotóként legyenek részesei a fesztivál megszervezésének.

A Partium Ház kiemelten fontosnak tartja a Debrecen és Nagyvárad polgárainak összetartozását erősítő programok megvalósítását, éppen ezért a 2021-es Szent László Napokra egy-egy programmal meghívta debreceni barátait is.

Bemutattuk Heller Zsolt és Szénási Miklós verseskötetét; elhoztuk a Nők a debreceni kultúrában című fotókiállítást, valamint Szendrei Judit bélyegkép készítő művész tárlatát; a LED zenekart és a Lautitia Kóruscsaládot is. Vendégeink magas szintű művészi teljesítményét, ugyanakkor a külhoni magyarok, a nemzeti összetartozás iránti elkötelezettségét elismeréssel fogadta a nagyváradi közönség.

Reméljük, hamarosan újra találkozhatunk a nagyváradiakkal – immár Debreceben, a Partium Házban. Mert nálunk otthon vannak!

« A 11 »
Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!