A debreceni Szent József Gimnázium diákjai kétnapos honismereti utazáson Nagyvárad történelmi, kulturális értékeivel és nagyváradi diáktársaikkal ismerkedtek a múlt hétvégén.

A kirándulást a debreceni Partium Ház szervezte és finanszírozta, mivel küldetésének tekinti a külhoni magyar történelmi és kulturális értékek megismertetését, népszerűsítését Magyarországon. Programjaiban külön figyelmet fordít arra, hogy a fiatalok megismerjék ezeket az értékeket. Törekvésének megvalósításában Medve József történelemtanárban talált partnerre, aki nagy lelkesedéssel készítette elő a debreceni Szent József Gimnázium kilencedikes tanulóit a nagyváradi utazásra.

A kétnapos program során a debreceni diákok először a nagy múltú Premontrei Gimnáziumba látogattak el, ahol a helyi kilencedikes tanulókkal találkoztak, és úgy döntöttek, hogy tavasszal Debrecenben folytatják az ismerkedést.  A találkozó után, Fleisz Judit tanárnő vezetésével, együtt indultak a Körös-parti város gazdag történelmi és kulturális emlékhelyeinek felfedezésére. Meglátogatták a római katolikus püspöki palotát, a székesegyházat, a Kanonok-sort, az Ady Múzeumban verset mondtak, megcsodálták a szecessziós palotákat és fogózkodtak a Holnaposok szoborcsoporttal, a Szent László téren a városháza és a Fekete Sas palota következett. A kimerítő program után szálláshelyükön, a Posticum kulturális központban ebédeltek. Délután Szilágyi Zsolttal, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform elnökségi tagjával találkoztak, hogy megismerjék a két város kommunista múltját. Az Európai totalitárius rendszerekről fiatalok számára kiadott könyvet és társasjátékot kaptak ajándékba, amit aztán rögtön ki is próbáltak, lefekvésig társasoztak. Vasárnap, reggeli után, szentmisén vettek részt a Várad-velencei plébánia templomban, onnan a középkori várban ismerkedtek Szent László városának múltjával, és megkoszorúzták a lovagkirály temetkezési helyén felállított emlékművet. A várbéli fotómúzeumban és galériában, a múzeumalapító Tóth István fogadta az érdeklődőket, majd a diákok buszra szállva még felmentek a Kálvária-dombra, ahonnan Nagyvárad csodálatos panorámája tárult eléjük.

a-partium-hazban
a-partium-haz-elott
a-holnaposok-szo-branal
a-Gombanal
316786082 1292432871599609 4676041448751005772 n
a-szent-laszlo-szobor-elott
holnaposoknal
a-Posticum-piritualis-kulturalis-kozpont-es-vendegaz
szacsvay-szobranal
indulas-debrecenbol
talalkozas-szilagyi-zsolttal
a-partium-hazban

Debrecenbe érkezve, Stanik István szakmai igazgató és Bércesi Tünde nemzetpolitikai főmunkatárs, forró teával és édességgel fogadta a csoportot, és mutatta be számukra a Magyar Házak Hálózatának küldetését és működését.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!