A Diószegi Benjamin, Rómában, Münchenben és Bukarestben díjazott fiatal kolozsvári zongoraművész előadását felvezető Újhelyi Kinga színművész arra hívta fel a figyelmet, hogy több szempontból is rendhagyó a Partium Ház február 27-i rendezvénye.

Rendhagyó, mert ritkán adódik lehetőség egy különleges tehetséggel és magabiztos szakmai tudással megáldott fiatal előadóművészt bemutatni a Partium Ház debreceni közönségének.

Rendhagyó, mert a Partium Ház külhoni magyar kulturális értékeket népszerűsítő rendezvényei sorában sem gyakori, hogy a Partium határain túlról, messzebbről, Erdély fővárosából, Kolozsvárról érkezik az érték.

Rendhagyó, mert nem a szokásos Burgundia utcai helyszínen, hanem a Méliusz Juhász Péter Könyvtár előadótermében kerül sor a zongorakoncertre, hiszen az a vendéglátó intézmény  zongorája nélkül nem valósulhatna meg.

Ezt követően bemutatta a fiatal művészt. Elmondta, hogy Diószegi Benjámin zenei tanulmányait szülővárosában, Kolozsváron, a „Sigismund Toduță” Zeneiskolában kezdte el, zongoraszakon. Rendkívüli érdeklődéssel és szorgalommal párosuló, sokrétű zenei tehetsége nagyon korán megmutatkozott, amit 2011-től a budapesti Bartók Béla konzervatórium továbbképzésén, Faddi Sarolta tanítványaként fejlesztett tovább.  2013-tól a kolozsvári „Gh. Dima” Zeneakadémián folytatta tanulmányait, majd Salzburgban, a Mozarteum Egyetem, kamarazene és dalkíséret mesterszakán szerzett diplomát. Kiemelkedő színvonalú zongora- és kamarazene mesterkurzusokon vett részt, többek között a Fontainbleau-i és a Freiburgi  Nyári Akadémián, és Elizabeth Leonskaya, világhírű zongoraművésznő mesterkurzusain Salzburgban, a Sonoro Ösztöndíj kétszeres nyerteseként kiváló kamarazenészekkel dolgozott együtt, mint Frans Helmerson, Mihaela Martin, Alissa Margulis és Diana Ketler.  Több zenekari koncert meghívott szólistája volt, Számos európai nagyváros koncerthelyszínein játszott, köztük Rómában, ahol Liszt 12 Transzcendens Etűdjét adta elő.

2016-ban elnyerte a müncheni Klavierpodium Nemzetközi Verseny, „Zeitklang” különdíját. 2017-ben, a római „Dinu Lipatti” Nemzetközi Verseny első díját, 2019-ben pedig a bukaresti Magyar Zene Fesztivál díjazottja volt.

Különböző korszakokban és műfajokban is otthonosan mozog, repertoárja a barokktól a kortárs zenéig terjed. Jelenleg a Kolozsvári Zeneakadémia Doktori Iskolájában Ligeti György munkásságát kutatja, és közben Salzburgban képezi magát, most is onnan érkezett Debrecenbe.

Majd az előadásra kerülő Mozart zenekari ihletésű D-dúr szonátáját és Ravel Gaspard de la Nuit című művét ismertette.

Diószegi Benjámin játéka nemcsak a telt házas közönséget bűvölte el, hanem Ács János világhírű karmestert is, aki fontosnak tartotta, hogy közönség előtt gratuláljon neki, és nyilvánosan is kijelentse, a Ravel-mű előadása világszinten is kiemelkedő színvonalú volt. A koncert után a Mester hosszasan beszélgetett a fiatal zongoraművésszel és nagy jövőt jósolt neki.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!