Idén is meghirdette bihari fotóriporterek számára kiírt pályázatát a nagyváradi székhelyű Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület a debreceni Partium Házzal közösen. A versenyre Bihar és Hajdú-Bihar megye tizennégy fotóriportere küldte be tíz képből álló kollekcióját, melyek közül a zsűri 72 alkotást válogatott be arra a kiállításra, melyet elsőként a nagyváradi, majd március 15-től a debreceni nagyközönség is megcsodálhat.

A díjátadóval egybekötött nagyváradi kiállításmegnyitóra (egy járványügyi megfigyelés alatt lévő kivételével) valamennyi Bihar és Hajdú-Bihar megyei pályázó is eljött, bizonyítva, hogy a nemes versengés lehetőségén túl a szakmai kapcsolatok kialakítása, a találkozás lehetősége is fontos a régió fotóriporterei számára.

Az eseményen elsőként, a tárlatnak otthont adó városi múzeum nevében, Ionuț Ciorba részlegvezető muzeológus köszöntötte a jelenlevőket.

Majd Tóth István, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke, a pályázat ötletgazdája és a zsűri elnöke idézte vissza a kezdeteket.

„Ezelőtt hét évvel álmodtam meg a bihari fotóriporterek versenyének és az azt követő kiállításnak a megszervezését. A cél a közös kiállítás szervezésén túl az volt, hogy a két megyében, illetve a két testvérvárosban, Nagyváradon és Debrecenben élő és alkotó fotóriporterek megismerjék egymást.” Tóth István arról is beszámolt, hogy a kiállítás március 15-i, debreceni megnyitójára a Magyar Házak támogatásával, a kiállításon szereplő alkotásokból álló digitális katalógus is megjelenik majd.

Stanik István médiaszakértő, zsűritag, a debreceni Partium Ház szakmai igazgatója beszédében azt mondta, a beérkezett 140 fotó szinte mindegyike kiállításra érdemes, de kénytelenek voltak bizonyos szelekciós elvek alapján kiválasztani a kiállított és díjazott alkotásokat.

„Minden értékelés, főleg az alkotások területén szubjektív. Ha sorrendet próbálunk felállítani, kritériumokat kell megállapítani. Én azt gondolom, a jó sajtófotó önmagában, szöveg nélkül is elmondja egy esemény lényegét, van hírértéke, ugyanakkor művészfotókra jellemző tulajdonságokat is felvonultat” – mondta Stanik István. A Partium Ház szakmai igazgatója ugyanakkor valamennyi, a versenyben résztvevő fotóriportert meghívta a márciusi, debreceni kiállításmegnyitóra is, melyre a Magyar sajtó napján, március 15-én kerül sor a Partium Házban.

DSC 0045 2

Fotó: Csíki János

A debreceni Partium Háznak és a bukaresti Summit Agro Romania Kft.-nek köszönhetően a versenyre jelentkezőknek nem kellett nevezési díjat fizetniük.

Az eseményen részt vett a főszponzor Summit Agro Romania nyugati regionális igazgatója, Adrian-Dan Isoc is, aki szintén köszöntötte az egybegyűlteket, és arról is szólt, hogy az általa képviselt, Magyarországon és Romániában is fiókvállalattal rendelkező nemzetközi cég számára milyen fontos a kultúra támogatása.

Az ünnepélyes díjátadót és a kiállítás megnyitását követően a fotóriporterek kötetlen beszélgetés keretében ismerkedhettek egymással.

farkas laszlo

Fotó: Farkas László

Az ünnepségen közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész (Eszlári Erzsébet: Arioso és Fugato, Ciprian Porumbescu: Ballada, Macalik Alfréd: Menuetto preklasszikus stílusban, Hilda Jerea: Román tánc – Bartók gyűjtése) és Kocsis Csaba előadóművész (Ady Endre: Dankó, Juhász Gyula: Mézeskalács).

A nagyváradi kiállítás március 7-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 9-17 óra között, majd Debrecenbe költözik, ahol március 15-én, a Magyar sajtó napja alkalmából nyitják meg.

AZ IDEI DÍJAZOTTAK

A régió román és magyar fotóriportereinek munkáit felvonultató verseny és az azt kísérő, Nagyváradon és Debrecenben is bemutatásra kerülő tárlat mindig az előző év krónikáját adja – képekben. Az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) égisze alatt zajló idei versenyben 14 fotóriporter „mérkőzött meg” egymással, általuk képviseltette magát a Bihari Napló (RO), a Bihoreanul (RO), a Crișana (RO), a denagy.hu (HU-RO), a dehir.hu (HU), a Hajdú-bihari Napló (HU), a Jurnal Bihorean (RO), az ovidpop.ro (RO), a Romania TV (RO) és az Várad (RO) szerkesztősége is.

A zsűri által elfogadott képek magas művészi színvonalára való tekintettel, idén 7 Szathmári Pap Károly plakettet osztottak ki. A díjazottak: Daniel Bureția – Nagyvárad (Romania TV), Csíki János –Nagyvárad (denagy.hu), Ciucur-Losonczi Antonius – Nagyvárad (Bihari Napló), Kocsi Csaba – Berettyóújfalu (Várad), Mikula Szilvia – Debrecen (dehir.hu), Mădălina Irina Sim – Nagyvárad (Bihoreanul), Toderici Remus – Nagyvárad (Crișana).

A Szathmári Pap Károly aranyérmet Kandert Szabolcs Zorán fotóriporter – Debrecen (dehir.hu), az ezüstérmet Paul Florin Lele – Nagyvárad (Bihoreanul) fotóriporter kapta. A bronzérmet Farkas László – Nagyvárad (denagy.hu) szerezte meg. A zsűri különdíját Ovi D. Pop (ovidpop.ro) nyerte el. A Summit Agro Romania kupát Camelia Bușu – Nagyvárad (Jurnal Bihorean), a Partium Ház kupát Szilágyi Loránd – Nagyvárad (Bihoreanul) kapta meg.

Az idei Fotóriporterek Kupáját a debreceni Kiss Annamarie hivatásos fotóriporter (Hajdú-bihari Napló) kapta.

Foto EFA Csiki Janos 2

Fotó: Csíki János

Kiemelt kép: magyarhazak.hu

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!