Március 15-én délután a  zord, szeles, havasesős időjárás ellenére zsúfolásig megtelt a Partium Ház. Az ünnepi rendezvény az immár hagyományos Bihar–Hajdú-Bihar Sajtófotó kiállítás megnyitójával kezdődött. A debreceni Partium Ház és a Nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület által, a két testvérmegye sajtófotósai számára kiírt pályázatra érkezett legjobb alkotásokból válogatott képeket Szénási Miklós író, újságíró, Debrecen legnagyobb hírportáljának főszerkesztője értékelte.

Őt idézzük: „Az itt látható sajtófotók mind különlegesek és értékesek, egyéniségről, profizmusról tanúskodnak. Mindben van valami, ami több. A témaválasztás miatt, mert egyedi, különleges – vagy mert pont azt mutatja meg, amit mindannyian látunk, ami mindannyiunkat foglalkoztat. Mert színes. Mert fekete-fehér. Mert sokat – mondhatni: mindent – megmutat. Vagy mert kiemel egyetlen részletet. Mert ember van rajta – vagy úgy mesél emberi sorsokról, helyzetekről, hogy csak az ember hiányzik róla. A különlegest és az általánost mutatják ezek a képek. Az egyénit. A megismételhetetlent. A váratlant, a meglepőt. A titkot. Azt, ami még nincs, de azonnal bekövetkezik. Az örömöt. A tragédiát. A felhőtlen boldogságot. A hétköznapot és az ünnepet. A politikust és a kisembert. Az utcát és a sportpályát. A buli helyszínét, a zenét, a közönséget, a lüktetést. Azt, amit mindannyian ismerünk, és azt, ahova  remélhetőleg  soha nem fogunk eljutni. Háborút és békét, napfényt és alkonyatot mutatnak ezek a képek. Az összeillőt és a kibékíthetetlen tárják elénk. Van, amiben humor van, másban a dráma dominál. Mosolyt csalnak az arcunkra és meghökkentenek. Felkavarnak. Üzennek – vagy elhallgatnak, és mi fejezzük magunkban a fotón megkezdett mondatot.

A kiállításmegnyitót Nagyvárad és Debrecen alpolgármestere, Antonia Nica és Dr. Puskás István is köszöntötte, kiemelve a két testvérváros kulturális együttműködésében betöltött szerepét, valamint a sajtófotó jelentőségét a tájékoztatásban. Tóth István nagyváradi fotóművésszel, a kiállítás kurátorával együtt ők adták át az idei sajtófotó pályázat díjait.

A fődíjat, a Bihari Fotóriporterek Kupáját a nagyváradi Ovi D. Pop nyerte, az Euro Foto Art Kupát a debreceni Kiss Annamarie, a Partium- és a Summit Agro Kupát két nagyváradi fotóriporter, Lelea Paul és Szilágyi Loránd nyerte el. A Szathmári Pap Károly-érmek közül az aranyat Mikula Szilvia (Debrecen), az ezüstöt Busu Camelia (Nagyvárad),  a bronzot (Gurbán György (Debrecen) kapta. Szathmári Pap Károly Plakettben részesült: Csíki János (Nagyvárad), Ciucur-Losonczi Antonius (Nagyvárad), Farkas László (Nagyvárad) és Kocsis Csaba (Brettyóújfalú).

A kiállításmegnyitóról  videóbeszámolót közölt a Dehír hirportál:

Az ünnepi rendezvény magas színvonalú előadásokkal folytatódott, Újhelyi Kinga színművész Az nem lehet, hogy annyi szív – dalversek című műsorát adta elő Dargó Gergely (zongora) és Pusker János (cselló) közreműködésével. Ács János, világhírű karmester (zongora), Donkó Annamária (szoprán) és Donkó Imre (bariton) énekművészek társaságában, magyar zeneszerzők műveivel köszöntötte nemzeti ünnepünket. Előadásuk végén pedig együtt énekelték a közönséggel a Himnuszt, a Szózatot és a Székely himnuszt.

Az emelkedett hangulatú ünnepi rendezvény után az előadók és a közönség tagjai családias légkörben koccintottak a Kárpátia Borház boraival, amelyekhez ezúttal, az alkalomhoz illően Kossuth-kiflit is kínáltak a szervezők.

Fotók: facebook.com/puskasistvankultura, Csíki János, Pincse Ilona

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!