Két rendezvényre is vártuk a debrecenieket március első hétvégéjén. Szombat délelőtt Ozsváth Sándor művelődéstörténésszel eredtünk Ady-titkok nyomában a Partiumba, délután pedig Szatmárnémetiből hoztunk vendégeket. László Zita, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának színművésze és Hencz József zeneszerző közös, Melengető, versek és megzenésített versek című előadásukat telt házzal mutatták be a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. 

Erdélyi remekművek a magyar irodalomban elnevezésű programunk első eseményén Ozsváth Sándor művelődéstörténész Ady-titkok nyomában a Partiumban járva címmel tartott érdekes előadást, mely Ady Endre életének több, eddig ismeretlen, Partiumhoz kötődő epizódját mutatta be. Ha címet adnánk ezeknek a történeteknek, így hangzanának: Sikankózás a lápon, Cethalak Szilágylompért templomában, A zilahi professzorok., Bandi, mint házitanító., A „bundaszoba”, Ösztöndíjakkal Párizsban, A Viski-rokonság asszonyai. A vetítéssel színesített előadást elsősorban az irodalomkedvelőknek, Ady-rajongóknak ajánlottuk, de a rendhagyó irodalomórának is felfogható programra a középiskolásokat, egyetemi hallgatókat is vártuk. A rendezvény híre nem csak a debreceni Ady-rajongók érdeklődését keltette fel, Nagyváradról, sőt Budapestről is érdeklődtek az iránt, vajon elvisszük-e az előadást mást városokba is?

Ozsváth Sándor művelődéstörténész ezúttal is magával ragadta közönségét

Ozsváth Sándor művelődéstörténész ezúttal is magával ragadta közönségét

Délután partnerintézményünk, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár előadóterme adott otthont László Zita, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának színművésze és Hencz József zeneszerző közös, Melengető, versek és megzenésített versek című előadásának. A közönség elbűvölten hallgatta László Zita versmondását vagy Hencz Józseffel közös, annak zenéjével aláfestett énekét. A műsorban Szőcs Géza, Reményik Sándor, Nagy László, Hervay Gizella, Kosztolányi Dezső, Dsida Jenő, Majtényi Erik, Balassi Bálint és József Attila versei hangzottak el.

Az előadásról álljanak itt Muzsnay Árpád, művelődésszervező, tanár, újságíró méltató szavai:

GYÖNYÖRŰ DÉLUTÁN VOLT !
Fergeteges sikert aratott László Zita szatmári színművész a „Melengető” című versműsorával a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár pódium termében
A címben szereplő méltató szavak nem tőlem, hanem Bertha Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténésztől, egyetemi tanártól, az erdélyi magyar irodalom , szín- és pódium-művészet kiváló ismerőjétől származik, ki László Zitának a március 5-i bemutatóját követően külön levélben is megismételte azt, amit a Hajdú-város Méliusz Juhász Péter Könyvtárának előadótermét megtöltő, pótszékeken is szorongó közönségének tagjai közül nagyon sokan a szűnni nem akaró tapsot követően búcsúzás előtt szóban többször is elmondtak.
A város nem egy jeles értelmisége vett részt az előadáson, s mint a szatmári színtársulat avatott ismerője: Márkus Béla Széchenyi-díjas irodalomtörténész Lajtos Nóra tehetséges költő és Kovács Ágnes (Szatmárnémetiben is jól ismert) történész, egyetemi tanár, vagy az országos és nemzetközi szavalóversenyek nyertes diákjaival jelen levő Pántyáné Karancsi Emma Ilona tanárnő Dicső Emília egyházi vezetőségi taggal egyetemben (hogy csak néhányukra hivatkozzak a közönség tagjai közül) tartalmi és művészi szempontból egyaránt emlékezetes eseményként értékelték László Zita előadóművész és Hencz József zeneszerző vendégszereplését..
Gratulálok én is mindkettőjüknek !
S gratulálok a lelkes művelődéspártoló és -támogató Szökőcs Zsuzsanna óvónőnek is, aki a Debrecenben működő Partium Ház vezetőségének indokoltan ajánlotta a László – Hencz házaspár meghívását, pódium-műsoruk bemutatását.
A „velőig ható, különös, egyszerre formabontó és műfajteremtő” előadás iránt hatalmas volt az érdeklődés, nagy örömünkre az előadó terembe pótszékeket is be kellett állítani, hogy minden vendég elférhessen.

A „velőig ható, különös, egyszerre formabontó és műfajteremtő” előadás iránt hatalmas volt az érdeklődés, nagy örömünkre az előadóterembe pótszékeket is be kellett állítani, hogy minden vendég elférhessen.

 

 

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!