A Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából, a Festum Varadinum eseményeként idén májusban megrendezett „Műterem a szabadban” elnevezésű program során közel harminc festőművész alkotott a nagyváradi várban, ihlető forrásul Az ember tragédiája sorait választva. Az akkor és ott készült képeket a Partium Házban december 7-én megnyitott kiállításon mutatták be.

Idén számos kerek évforduló adott alkalmat arra, hogy emlékezzünk a magyar irodalom nagyságaira: Petőfi Sándorra, Csokonai Vitéz Mihályra, Borbély Szilárdra, Madách Imrére – vont mérleget Puskás István, Debrecen alpolgármestere. Meglátása szerint a Madách-életmű apropóján született kiállítás a két város egymást is inspiráló alkotói közösségeinek együttműködése eredményeként jött létre, ami Debrecen és Nagyvárad kulturális kapcsolatainak erősödését jelzi. Ebben a pozitív folyamatban kiemelkedő szerepe van a Partium Ház évek óta tartó tevékenységének is.

409047743 895613389231520 6335848926263790810 n

Meleg Vilmos, a Festum Varadinum Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy a három évtizedes múltra visszatekintő és Debrecen támogatását élvező Festum Varadinum rendezvény alapvető célja mindig is a magyar értékek felmutatása volt. Ez a tematikus kiállítás is bizonyítja, hogy két együttgondolkodó közösséget sem határ, sem ideológia el nem választhat. Köszöntő beszédében Meleg Vilmos megemlékezett Fráter Erzsébetről is, Madách Imre egykori feleségéről, aki Nagyváradon nyugszik a Barátok temploma kriptájában.

Dr. Béres Norbert egyetemi oktató, irodalomtörténész szerint a Tragédia a magyar irodalom- és színháztörténet, a kulturális emlékezet elidegeníthetetlen része. Szakmai megnyitó beszédében kiemelte, hogy a mű mindenkor adott a művészi átformálásra, évtizedről-évtizedre képes rezonálni a különböző művészeti ágak aktuális tendenciáira, elvárásaira, idomulni a legkülönfélébb adaptációs távlatokhoz. Az első kiadás és a színpadi ősbemutató óta konstans a jelenléte az irodalmi-művészeti térben, edíciók, színpadi, illetve filmes feldolgozások tömkelege jelzi Madách művének továbbélését – ehhez a továbbéléshez pedig a jelen kiállítás is hozzájárul.

A megnyitón a Debreceni Zenede növendékei működtek közre: Sánta Marisa Susana (hegedű), Török Edmond (hegedű) és Széles Krisztián (zongora).

409036043 895612992564893 7879734459231620786 n

Fotó: Miskolczi János

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!