Nagyváradi emlékírók az impériumváltásról címmel, rendhagyó – Partiumból hozott zongoramuzsikával és borokkal fűszerezett – könyves esttel mutatkozott be a napokban a cívisvárosnak a debreceni Partium Ház, és annak Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház programja. A Méliusz Juhász Péter Könyvtárral együttműködésben szervezett eseményen a közös történelem, a könyvek, és az azt kísérő zene és a bor oldott, ugyanakkor színvonalas hangulatában egy kicsit közelebb kerültek egymáshoz a szép számban jelen lévő nagyváradi és a debreceni magyarok.

A könyvbemutatót házigazdaként a Méliusz Juhász Péter Könyvtár programszervezője, Pogrányi Péter nyitotta meg, aki bemutatta a Nagyváradról érkező vendégeket: Simon Juditot, aki Mozog Nagy Imre: Jár a baka, jár – egy váradi postamester önéletírása, 1914-1921 című kötetét hozta el; Sárközy Zoltánt, az Élményeim, küzdelmeim és szenvedéseim katonaéletemből a világháborúban, című visszaemlékezés írójának, B. Sárközy Gergelynek a dédunokáját; Dr. Fleisz János nagyváradi történészt, Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművészt; Heit Lóránd, bihardiószegi borkészítőt és Gál Józsefet, a Magyarországon jelenleg működő öt Magyar Házat – köztük a debreceni Partium Házat összefogó Magyar Házak Nonprofit Kft. képviselőjét.

Gál József röviden bemutatta a Magyar Házakat, illetve a Magyar Házak keretében megvalósuló Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház projektet, melynek célja, hogy kiemelje a külhoni magyar könyvkiadás áttekinthetetlen könyvterméséből azokat az alkotásokat, amelyek erősítik a Kárpát-hazában élő nemzetrészek összetartozásának tudatát. A projekt lényege, hogy a Partium Ház, a Délvidék Ház, Kárpátalja Ház, Felvidék Ház, Őrvidék Ház közreműködésével, élő kapcsolatot létesít a külhoni kiadókkal, kiadványaikat hozzáférhetővé teszi minden Magyar Házban, ahol dedikálásokkal egybekötött könyvbemutatókat szervez.

Mint azt Gál József elmondta, a Magyar Házak a fenti célok megvalósításának érdekében partneri együttműködést kötött a Méliusz Juhász Péter Könyvtárral is, ennek első állomása a nagyváradi témájú könyvek bemutatója.

A rövid bemutatkozás után dr. Fleisz János, történész ismertette az első világháború és Nagyvárad Romániához csatolásának éveiről szóló visszaemlékezésekből született könyveket és a korszakot. Élvezetes előadása a jelenlévő történészek, hadtörténeti kutatók számára is szolgált érdekes adalékokkal.

Simon Judit, a Várad folyóirat képviseletében Mozog Nagy Imre könyvének születéséről mesélt a jelenlévőknek, és – a közönséget is bevonva a választás lehetőségébe – fel is olvasott a kötetből.

Ezután Sárközy Zoltán mesélt családjának történetéről, dédnagyapja első világháborús élményeiről, és az azokat az utókor számára is megismerhetővé tévő kéziratról, és az Europrint Kiadónál megjelentetett könyv esetleges folytatásáról is.

Thurzó Zoltán lélekemelő zongoramuzsikája, kedves zenetörténeti anekdotái remekül kiegészítették a könyvek és a kor történész által megidézett hangulatát.

Az est végén a Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház program és a Magyar Házak másik fontos projektje, a Kárpátok Bora Külhoni Borászati program közötti együttműködésnek köszönhetően, Heit Lóránd, bihardiószegi borkészítő, a Bakator Szövetség elnöke, Debrecen egykori szőlőskertjéből visszahozta az érmelléki borok ízét a könyvbemutató közönségének.

Az eseményen jelen volt Tóth István, az Euro Foto Art Egyesület alapító-elnöke, valamint Illés Imre, Szegedi Éva és Varga Erzsébet Mandy, akik az esemény fotódokumentálásáról gondoskodtak. Az eseményen azt is bejelentették, hogy az immár ötödik alkalommal meghirdetett Bihari Fotóriporterek Kupáját ettől az évtől az ”Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület a Romániai Hivatásos Újságírók Szövetségének Bihar megyei Fiókszervezetével és a debreceni Partium Házzal partnerségben szervezik meg.

A rendezvényen bemutatott kötetek megvásárolhatók, illetve megrendelhetők a debreceni Partium, a szegedi Délvidék és a kisvárdai Kárpátalja házban is.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!