A debreceni fotográfia és a Debreceni Fotóklub történetével ismerkedhettek nemrég közös szakkörön cívisvárosi és nagyváradi fotósok. A Partium Ház kezdeményezésére most elindult program célja olyan csoportok, klubok, szakkörök létrejöttének támogatása, amelyek anyaországi és határon túli, azonos vagy hasonló érdeklődésű emberek közös alkotó tevékenységére nyújt lehetőséget.

A fotográfiai szakkör első találkozóján, melyen a debreceni fotósok mellett, Tóth István fotóművész vezetésével a Nagyváradi Tavirózsa Fotóklub tagjai vettek részt, Máthé András fotóművész tartott vetítettképes előadást. A debreceni fotográfia története a kezdetektől napjainkig (1861-2022) és A Debreceni Fotóklub története a megalakulástól napjainkig (1931-2022) címmel.

Máthé András bevezetőjében kiemelte a jelenlévő debreceni és nagyváradi fotográfusok 30 éves múltra visszatekintő kapcsolatát, mely elsősorban a két városban működő fotóklub gyümölcsöző kapcsolatát jelenti, mellette az elmúlt 30 év alatt a Hajdú-Bihar és Bihar megye fotósai számos más kulturális esemény aktív résztvevői voltak.

 

Máthé András előadásában a debreceni fotográfia történetét eredeti képek segítségével méltatta a XIX. század második felétől a XXI. század első két évtizedéig. A Debreceni Fotóklub 1931-ben alakult meg. Művészeti vezetője a világhírre szert tett Aszman Ferenc volt. Máthé András a klub egykori és jelenlegi művészeinek alkotásait elemezve kiemelte az alkotók jelentőségét Nagyvárad és Debrecen kulturális életében, valamint a magyar és az egyetemes fotográfia történetében.

Mint ahogyan az a Partium Ház rendezvényein lenni szokott, a szakköri előadást kötetlen beszélgetés zárta, harapnivaló és egy pohár érmelléki bor mellett. A szakkör tagjai negyedévente találkoznak majd, mindig más-más fotós témát a középpontba állítva.

A Partium Ház a közeljövőben, a debreceni Alföld és a nagyváradi Újvárad folyóirat közreműködésével Partiumi irodalmi műhelynek ad otthont, lehetőséget teremtve a két város feltörekvő fiatal tehetségeinek a bemutatkozásra.

Ugyanakkor a tervek szerint hamarosan sakk klub keretében is találkozhatnak majd a debreceniek és nagyváradiak.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!