Az erdélyi származású Demeter Szilárd, író, publicista, politikai elemző, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos volt a Partium Ház május 27-i közönségtalálkozójának vendége. A főigazgató a találkozón többek között beszélt arról, milyen szerepet töltött be életében a zene, hogyan lépett az írás útjára, mit tanult Tőkés László református püspöktől, de a Kárpát-medence magyar kulturális közegéről és a közegellenállásról is. A főigazgatóval Kiss Fruzsina, a Pesti Tv munkatársa beszélgetett.

Demeter Szilárd, 1976-ban született Székelyudvarhelyen, Szentegyházán töltötte gyermekkorát, 1995-ben végzett a Benedek Elek Tanítóképzőben. 1994-ben az erdélyi Előretolt Helyőrség nevű íróközösségben Orbán János Dénes költővel dolgozott együtt. 1999-ben Kolozsváron a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen filozófusi diplomát szerzett. A Korunk kulturális folyóirat filozófiai szerkesztőjeként kezdett dolgozni. Oktatóként létrehozta a Partiumi Keresztény Egyetem egyetemi kiadóját és felelős szerkesztője volt az egyetemi tudományos folyóiratnak. A Kellék című szakfilozófiai folyóirat szerkesztőjeként a lap szerkesztőbizottsági tagja.

A közönségtalálkozón nem csak gyermekkoráról, családjáról, a könyv- és a zene szeretetéről és életében betöltött szerepéről beszélt, de azt is megosztotta a közönséggel, hogyan lett belőle író.

Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő mellett dolgozott Brüsszelben 2008–2014 között előbb, mint sajtófőnök, később, mint irodavezető. 2014-ben Magyarországon, a budapesti Századvég Alapítvány kutató-elemzője lett.

Demeter Szilárd azt mondta, két nagy dolgot tanult meg Tőkés Lászlótól. Az egyik az az elv, hogy „ha tudod, hogy igazad van, akkor nem tudnak kibillenteni az egyensúlyodból”. A másik fontos tanítás: „menni kell előre, aztán majd a Jóisten megteremti a hozzávalókat”. Vallott arról is, hogy a püspök munkatársként és magánemberként nagyon jó humorral bír, így mellette jött rá, hogy a humor vezetői eszköz is lehet.

Demeter Szilárdot 2018 decemberében Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere megbízta a Petőfi Irodalmi Múzeum ideiglenes főigazgatói tisztségének ellátásával, majd 2019. február 1-től véglegesen is kinevezték a főigazgatói posztra. Emellett 2019 augusztusában miniszteri biztosnak is kinevezték, 2019. december 31-ig. Ebben a minőségében „a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért” volt felelős. Ezt a kinevezést 2020. január 1-jétől 2021. december 31-éig meghosszabbították. 2020 nyarán „a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért felelős miniszteri biztos” pozíciót is megkapta. Ezt követően a PIM, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közös projektet indított Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához kapcsolódva. A bicentenárium két évig tart, a projekt Petőfi magyar szabadságért folytatott szenvedélyes harcának bemutatásával a fiataloknak is példát mutathat.

Megkerülhetetlenül szó esett a találkozón a főigazgató kinevezése kapcsán nagy port kavaró megjegyzésről is, miszerint Demeter Szilárd „a magyar irodalom 80 százalékát kukázná”. Kiss Fruzsina kérdésére válaszolva úgy vélte: azt mondja ki, amit minden valamire való kritikus gondol, csak nem mer kimondani. Megjegyezte, hogy vannak, akik hangot nem adva, de egyet értenek vele, és persze olyan is akad, aki az általa – szavai szerint nem pártideológia alapján – menedzselt térből teljesen kilépnek a nézetei miatt.

A találkozó végén a közönség is kérdezhetett, így tudhattuk meg például azt is, hogy vendégünk kedvenc zenekara a Hobo Blues Band.

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!