Borbély Zsolt Attila az elmúlt 30 évben becslése szerint 15-20.000 éttermet látogatott meg. A Kárpát-medencei étteremkalauz kapcsán 800 teszt készült, a kötetbe szánt 650-ből végül nyomdai okok miatt 450 került a kötetbe, viszont mind a 800 teszt olvasható a www.karpatiaettermek.hu gazdagon illusztrált oldalain is.

Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus kérdéseire válaszolva a szerző elmondta, hogy a 2019 és 2021 között tesztelt éttermek kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy a Kárpát-medence magyarlakta területeinek legjobb, zömében magyar tulajdonú éttermei szerepeljenek a kötetben.

Szó esett arról is, hogy az elmúlt 15 évben lenyűgöző fejlődés tapasztalható a gasztrokultúra területén Magyarországon és a határon túli területeken is, főleg a 300.000 lakosságszám fölötti nagyvárosokban (például Kassán, Kolozsváron vagy Temesváron).

403416211 163957766808436 7803947875033867022 n

„Az étkezési kultúra az ország civilizáltságának és általános kultúrájának egyik legfontosabb fokmérője.” – idézte Borbély Zsolt Attila a 2007-ben közzétett kiáltvány, a Kulináris Charta egyik ma is érvényes alapelvét. Az elmúlt másfél évtizedben ennek megfelelően felértékelődött a helyi alapanyagok jelentősége a gasztronómiában. A „helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem” gondolat teret nyert sokfelé: jó példaként említette Borbély Zsolt Attila a debreceni Ikon Éttermet, ahol a „30 km-es menü” fogásai 30 km-en belül beszerzett kiváló alapanyagokból készülnek.

A kötet korlátozott számban még kapható a Partium Házban.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!