A Magyar Házak könyvkiadási programja keretében, 2019-ben olyan sorozatot indított útjára, mely a mai utazókat segíti abban, hogy nyitottan és jókedvűen újra felfedezzék maguknak tágabb hazánkat, az utolérhetetlenül sokszínű Kárpát-medencét. A méltán népszerű, reprezentatív könyvsorozat most új kötetekkel gazdagodott. 

A Pataki János nevével fémjelzett könyvsorozat Partium, Felvidék és Székelyföld után most Őrvidék és Délvidék történelmi és irodalmi emlékhelyekben, legendákban és titokzatos tájakban gazdag tájaira kalauzol bennünket. A művészfotókkal gazdagon illusztrált útikalauzok nem csak bemutatják a trianoni döntéssel elszakított egykori magyar területeket, de az e tájakra utazás megtervezéséhez, a felkészüléshez is nélkülözhetetlenek.

Délvidék, Magyarország kapuja

A méltán népszerű sorozat legújabb darabja segítségével Délvidéknek, a régi Magyarország déli határterületének mesés tájain, történelmi hangulatot árasztó településein barangolhatunk. A könyv színes, képekben gazdag leírásai önmagukban is élvezetes olvasmányt nyújtanak a Délvidék településeinek történetéről és nevezetességeiről, ugyanakkor praktikus információkkal segít eligazodni a jelenben is.

287229424 3082206695329912 1111126585771627541 n

Pataki János, a szerző könyveinek műfaját „vizuális ajánlónak” nevezte el. Azért ajánló, mert az a célja, hogy úticélokat ajánlva, Kárpát-medencei utazásokra, a külhoni régiók egyedülálló csodáinak felfedezésére bírja olvasóit, és azért vizuális, mert fotóival meg is mutatja a látnivalókat, hogy olvasói eldönthessék, személyesen is látni akarják az ajánlott úticélokat.

Ha eldöntötték – és bízunk benne, hogy így lesz – nincs más dolguk, mint ezt az újszerű, modern, könnyen kezelhető és forgatható útikalauzt betenni a hátizsákba, és elindulni, utazni, barátkozni, örülni és emlékezni.

Őrvidék, Barangolás Várvidéken

Őrvidéket az első világháború után aljas módon elcsatolták tőlünk, annak ellenére, hogy a háborút az osztrákokkal együtt fejeztük be a vesztes oldalon. A vidék soha nem alkotott egységes földrajzi területet. Burgenland néven három egykori magyar vármegye, Moson, Sopron és Vas nyugati részeinek összeolvasztásából hozták létre. Sajnos a Burgenland kifejezést a magyarok zöme jobban ismeri. Pedig ennek az osztrák megszállás, majd bekebelezés előtt, a honfoglalástól Magyarországhoz tartozó területnek mindig magyar neve volt. És ez ma is ugyanaz: Őrvidék.

Mi maradt meg az évezredes magyar történelemből ezen a tájon? Milyen az élet Trianon óta az Őrvidéken? Mit üzennek számunkra ezek a csodálatos települések? Miért nevezik a területet Várvidéknek is? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk e színesen és gazdagon illusztrált kötetből, amely tematikus rendben mutatja be az őrvidéki települések jelenét, hagyományait.

A sorozat valamennyi darabja megvásárolható a Partium Házban, illetve online megrendelhető a karpatiakonyv.hu weboldalról.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!