A Partium Ház a külhoni magyar könyvkiadók remekeit felvonultató pavilonjában három kiemelkedően izgalmas eseményt is kínált a debreceni olvasóknak, könyvbarátoknak: bemutattuk a Székely Könyvtár sorozatot, a Kárpát-medence nagy mesekönyve című kötetet, valamint partnerintézményünk, a Trianon Múzeum frissen megjelent könyvsorozatát. Vendégünk volt Zsidó Ferenc csíkszeredai író, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője és a Hargita kiadó vezetője; Szénási Miklós, író, a Dehír főszerkesztője; Vincze Gábor történész, a Trianon Múzeum főmunkatársa; Pósán László történész, országgyűlési képviselő; valamint a Csokonai Színház művészei. 

Immár második éve, hogy a Magyar Házak hálózata, ezen belül is a Partium Ház jóvoltából a Debrecei Ünnepi Könyvhéten a külhoni magyar irodalom is kézzelfogható közelségbe kerül az anyaországi olvasók számára. Huszonöt külhoni magyar partnerkiadónk révén standunkon idén is bemutatkozott Partium, Erdély, Délvidék, Őrvidék, Felvidék és Kárpátalja gazdag könyvkínálata.

A székely írásbeliség, szellemiség legjava – 100 kötetben

A Könyvhét első hivatalos programján, közvetlenül az ünnepélyes megnyitó után, a Partium Ház vendégeként a Székely Könyvtár mutatkozott be. A 100 kötetesre tervezett sorozatból eddig 95 kötet látott napvilágot, a fennmaradó 5 könyv pedig még ebben az évben megjelenik. A sorozat a székelység múltjával és jelenével foglalkozva székely-magyar öntudatunk megerősödését segíti elő úgy, hogy az egyetemesség igényével mutatja fel a régió irodalmi-kulturális értékeit, miközben a művek élvezetes olvasmányul is szolgálnak.

Konyvhet 2021 041

Zsidó Ferenc kiadóigazgatóval Szénási Miklós beszélgetett a sorozat száz kötetéről. Zsidó a Székely Könyvtár elsődleges célkitűzéseként a székely irodalom elmúlt négyszáz évi legjelentősebb, legfontosabb alkotásainak egy sorozatba gyűjtését nevezte meg. A válogatás címei között a klasszikusoktól kezdve, mint Benedek Elek vagy éppen Tamási Áron, a székely népi imádságokon át kortárs írók, költők munkáját is megtalálhatjuk.

A könyvbemutató egyik leghatásosabb pillanata volt, amikor a Csokonai Színház színészei felolvasták az eddig megjelent kötetek címeit. Ugyanakkor megszólaltaták a nagyívű munka távol levő szerkesztőit, akik tíz éves munkájukról vallottak. Mindenekelőtt, Ferenczes István, József Attila-díjas csíkszeredai költő, a sorozat ötletgazdáját; Fekete Vincét, Molnár Vilmost, Mirk Szidónia Katát és Lövétei Lázár Lászlót.

Egy busznyi gyerek is vendégünk volt a meseolvasásra

A Partium Ház vendégeként megérkezett a Debreceni Ünnepi Könyvhétre Imelda királylány és Zsolt királyfi is (Hajdu Imelda és Csata Zsolt, a Csokonai Színház művészei), akik a jelen lévő gyerekeknek partnerintézményünk, a Kárpát-medence Intézet gondozásában megjelent Kárpát-medence nagy mesekönyvéből olvastak fel.

Az Intézet a Kárpát–medence legszebb népmeséit gyűjtötte össze ebbe a látványos, nagy méretű, több mint 200 oldalas könyvbe. A kötet a magyar, szlovák, román, német, szerb, ruszin, ukrán, horvát, lengyel, örmény, zsidó, cigány és olasz népmesekincs sajátos, különleges világát, jellegzetes történeteit viszi el az olvasókhoz. A különböző népek hagyományainak, szokásainak, népviseletének megismerését a meséket kísérő színes, látványos illusztrációk is segítik. A könyvet lapozgatva elénk tárul hát a Kárpát-medence sokszínű kultúrája. A szerkesztők e mesék megőrzése és a következő generációknak történő továbbadása mellett a kulturális különbségek elfogadtatására is törekszenek.

Konyvhet 2021 094

A könyvbemutatóra a Partium Ház vendégeként egy Debrecenhez közeli kistelepülés, Létavértes 50 kisiskolása is eljött. A gyerekek nem csak a művészi szintű felolvasást élvezték, a mesékhez kapcsolódó játékban öt ajéndékkkönyv is gazdára talált.

Könyvek Trianon 100. évében az 1000 éves Magyarországról

A Magyar Házak együttműködő partnere, a Trianon Múzeum könyvkiadási programja keretében, Trianon Centenáriumi évében, a szakma és a tágabb magyar közvélemény számára is hiánypótló történelmi munkák újrakiadására vállalkozott. Ezekből a kiadványokból, Könyvek Trianon századik évében az ezeréves Magyarországról címmel, a Partium Ház 18 kötetet mutatott be a Debreceni Ünnepi Könyvhéten. Az évtizedeken át tiltólistákra tett könyvek a szerkesztők reményei szerint megjelenésükkel hozzájárulhatnak a Trianonnal kapcsolatos elfogultságok, félelmek és ismerethiány csökkentéséhez.

Konyvhet 2021 112

A könyvbemutató házigazdája Pósán László történész, országgyűlési képviselő volt, a 10 könyv Trianon 100. évében az 1000 éves Magyarországról- és a Trianon Kiskönyvtár-sorozatban a múlt század 20-as, 30-as éveiben megjelent, a diktatúra éveiben pedig többnyire tiltólistára került könyveket Vincze Gábor történész, a Trianon Múzeum főmunkatársa, a kötetek szerkesztője mutatta be az érdeklődőknek.

Pósán László a kötetek témáját mai politikai kontextusba helyezve azt mondta: „E könyvek megismerése nélkül nem tudjuk helyesen értelmezni jelenünket sem, és azt sem, hogy milyen teendőink vannak a világban, milyen felelősségünk van az egész magyar nemzet iránt.”

Vincze Gábor Trianonról nem csak mint történelmi jelenségről beszélt, de a velünk élő Trianonhoz való személyes viszonyulásáról is vallott a közönségnek, és arról is szólt, Trianon miért fontos napjainkban is.

Bemutatta a Trianon Múzeum tevékenységét és annak nagyívű könyvkiadási programját. „Célunk olyan könyveket „kibányászni”, amelyek még a szűkebb szakma számára is ismeretlenek voltak. Nem csak szemtanúk, de jogtörténészek, publicisták írásait is, olyan munkákat, melyeket 45-46-ban indexre tettek, bezúztak, és legfeljebb nagyobb gyűjteményekben maradtak belőlük példányok.

„Olyan hiánypótló munkák jelentek meg és jelennek meg az elkövetkezendő hónapokban, néhány évben a Trianon Múzeum gondozásában, amelyekre nagyon nagy szükség volt, és amelyeket mindenképpen érdemes megismernie azoknak, akiket érdekel az elmúlt száz év történelme.” – mondta Vincze Gábor.

A Kárpátia Könyvesház könyvheti rendezvényeinek hangulatáról készült képeket Fotótárunkban tekinthetik meg. Fotók: Berecz Réka/BK-Videó, fotó-videó-légifilm-selfiebox

 

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!