Botházi Mária, író, szerkesztő, egyetemi oktató. 1977-ben született Székelyudvarhelyen, 1997 óta Kolozsváron él. Tanulmányait a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Újságíró szakán végezte, ahol most egyetemi adjunktus. Több erdélyi lapnál is dolgozott újságíróként, jelenleg a Helikon irodalmi portál publicistája. Karcolataiban görbe tükröt tartva ír arról, hogy miként élnek, milyenek az erdélyi magyarok. Témáit a mindennapok világából meríti: a családi élet visszásságai, a megfelelni akarás belső és külső kényszerei, a női lét sajátosságai, a női-férfi szerepek korlátai, a társadalmi elvárások jelennek meg írásaiban.

Kötetei (Fűnyíró a Tündérkertben, 2022; Biorobot, 2019; Boldogság juszt is a tiéd, 2016) a hétköznapok erdélyi emberét láttatják különböző élethelyzeteiben, sok-sok humorral, iróniával, olykor pimaszul akár, de mindvégig derűvel és együttérzéssel.

A Fűnyíró a Tündérkertben írásainak esszenciáját így fogalmazhatnánk meg: ha valaki erdélyi magyar, azzal sok minden megmagyarázható. Például az, hogy miért foglalkoztatja akár egy életen át a kivándorlás kérdése, miért tekinti természetesnek azt, ha valami nehéz, és gyanúsnak, ha valami könnyű, miért visel mackónadrágot, ha otthon van, és miért mondja blokknak a panelházat? Egyáltalán: hogyan él, cselekszik, gondolkodik, és miért úgy, ahogy?

A december 2-án megrendezett szerzői est közönsége, Albert Csilla kolozsvári színművésznő jóvoltából, felolvasó színházi előadáson ismerhette meg ezeket a történeteket. Kolcsár Borbála, és Volcz Barnabás, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hegedű szakos hallgatói Bartók hegedűduóinak előadásával gazdagították a színházi élményt.

Az est második felében Stanik István, a Magyar Házak Hálózat szakmai igazgatója kéréseire válaszolva Botházi Mária mesélt az erdélyi magyar kisebbségi létezés aspektusairól, a Tündérkert hétköznapjairól. Az est végén az írónő dedikálta megjelent köteteit.

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!