Vasárnap délután, a magyar kultúra napján teltházas közönség előtt ünnepelte a Himnusz születésének 200. évfordulóját a debreceni Partium Ház.

A program Thurzó Sándor József nagyváradi brácsaművész eseményre hangoló játékával indított, majd Tóth István AFIAP, SFIAP, nagyváradi fotóművész, az euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke és Stanik István a Partium Ház vezetője megnyitotta a Kárpát-medencei Fotográfiai Társaság, „Az én településem” című kiállítását. Tóth István elmondta, hogy a Magyar Házak Hálózata, valamint a Kárpát-medence Intézet együttműködésével és támogatásával 100 erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai és magyarországi fiatal fotográfusnak tartott online fototechnikai és művészeti tanfolyamot, amely mintegy 50 éves pályafutásának egyik legsikeresebb vállalkozása volt, hiszen a tanfolyam végzőseinek egy része együtt maradt, megalakítva a Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Társaságot. A Társaság tagjai egyre színvonalasabb alkotásokkal jelentkeznek, amit a kiállított anyag is bizonyít.

Kiss Fruzsina, Ami összeköt – 100 gondolat a magyar kultúráról című könyvének bemutatójával folytatódott a műsor. Kiss Fruzsina elmondta a könyv születésének történetét, majd Lezsák Sándor gondolatait olvasta fel a könyvből.

A nagyváradi Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport erre az alkalomra összeállított irodalmi időutazással köszöntötte a magyar kultúra napját, közreműködött Thurzó Sándor József (mélyhegedű), Fórián Andrea (vers).

A program záróakkordjaként a résztvevők elénekelték a Himnuszt.

A rendezvény azonban az emelkedett pillanatok után sem fejeződött be, a debreceni Kárpátia Borház, Sápi Csilla üzletvezető közreműködésével, a külhoni magyar borkultúrát bemutató ingyenes borkóstolóval kedveskedett a közönségnek.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!