Nemzetbiztonság a Kárpát-medencében címmel tartott előadást a Partium Házban Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. A teltház előtt zajló közönségtalálkozón szó esett többek között az orosz-ukrán háború kialakulásáról, annak várható kimeneteléről és a választásra gyakorolt befolyásáról is.

A Nézőpont Intézet elemzőjét, televíziós hírműsorok népszerű kommentátorát Kiss Fruzsina, a Pesti TV munkatársa faggatta az aktuális kérdésekről. Az előadás bevezetőjében Georg Spöttle beszélt Ukrajna kialakulásáról, a két nép közötti történelmi metszéspontokról, a Krím-félsziget elcsatolásáról, valamint a „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” elismeréséről.

georgh spottle partiumhaz

A szakértő szerint az ukrán kisebbségi törvény a magyarokra és az oroszokra is érvényes volt. Úgy vélte, amikor a béketárgyalásokra kerül a sor, Putyin ennek a megváltoztatását az elsők között tűzi napirendre a demilitarizálás és az úgynevezett „nácitlanítás” mellett. Az orosz fél célja a legfontosabb stratégiai területeket elfoglalni, hogy a békatárgyalások során minél előnyösebb pozícióból szabhasson feltételeket.

georg spottle partiumhaz2

Georg Spöttle kifejtette: Kárpátalja akkor kerülhet veszélybe, ha ott megjelennének fegyverszállító konvojok, azokat támadná az orosz hadsereg. Hangsúlyozta, hogy a kormány helyesen teszi, hogy semmilyen módon – sem katonával, sem fegyverrel – nem avatkozik be a konfliktusba.

Az eseményen nagy örömünkre a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthonának 10 diákja is részt vett, ők kísérőtanárukkal, Katona Péterrel érkeztek az előadásra.

Mint ahogyan az a Partium Ház közönségtalálkozóin lenni szokott, az előadást kötetlen beszélgetés zárta, harapnivaló és egy pohár érmelléki bor (a diákok számára természetesen üdítő) mellett.

20220324 180936 masolata

 

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!