A nagyváradi székhelyű Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a debreceni Partium Házzal partnerségben, a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) égisze alatt, immár kilencedik alkalommal hirdette meg a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Sajtófotó pályázatot a régió hivatásos fotóriporterei és minden olyan a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégióban tevékenykedő fotós számára, aki a nyomtatott és elektronikus sajtóban vagy a közösségi médiában közölhető, a két testvérmegyében 2023-ban történt eseményhez kapcsolódó sajtófotóval jelentkezett.

A nemzetközi versenyre 140 pályamunka érkezett. A zsűri (Dr. Ramona Novicov műkritikus, Tóth István AFIAP, ESFIAP fotóművész – a zsűri elnöke –, Stanik István médiaszakértő) 72 alkotást válogatott a döntőbe. A debreceni kiállítás a nemzetközi versenyre érkezett pályamunkák díjazott alkotásaiból válogatott, külön kiemelve az idei évben megosztott fődíjat elnyerő debreceni Kiss Annamarie munkáit.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Hetei József önkormányzati képviselő köszöntötte az alkotókat és a közönséget. Kiemelte, hogy a magyar sajtó napját 1990 óta minden év március 15-én ünnepeljük, arra emlékezve, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit, a 12 pontot és a Nemzeti dalt.

Tóth István, AFIAP, ESFIAP fotóművész, a nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke elmondta, hogy a kilenc évvel ezelőtt általa életre hívott eurorégiós sajtófotó pályázat és kiállítás magyarországi partnere már négy éve a Partium Ház, a sikeres együttműködés elismeréseként átadta a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség elismerő oklevelét Stanik Istvánnak, a Magyar Házak Hálózat szakmai igazgatójának.

Stanik István hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedben az elektronikus média átvette az elsőbbséget a nyomtatott médiától, ezzel együtt felértékelődött a vizualitás, az álló és a mozgó képek szerepe. A jó sajtófotó egy történet elmesélése során nem csak választ ad mind az öt kérdésre (ki, mit, mikor, hol és miért/hogyan?), hanem még valamilyen a pillanaton túlmutató jelentést, üzenetet is hordozni képes.

Ezután a pályázat jelen lévő díjazottjai elismerő okleveleket vehettek át. A pályázat fődíját, a Bihari Fotóriporterek Kupáját a nagyváradi Camelia Bușu és a debreceni Kiss Annamarie megosztva nyerte. A Partium Kupát Szilágyi Loránd (Nagyvárad), a Sumit Agro Romania Kupát Ciucur Losonci Antonius (Nagyvárad), Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly érmet és plakettet Ovi D. Pop (Nagyvárad) és Jusztin László (Újvidék), Lelea Paul (Nagyvárad), Kandert-Mikula Szilvia (Debrecen) és Csíki János (Nagyvárad) érdemelte ki.

 

Kiemelt kép: Stanik István, a Magyar Házak szakmai igazgatója (b), Hetei József önkormányzati képviselő (k) és Kiss Annamarie a kiállítás megnyitóján. Fotó: facebook

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!