Október 22-én, pénteken, nagy érdeklődés mellett nyitottuk meg a Partium Házban a Debreceni Fotóklub tagjainak, Ezerarcú Erdély című csoportos kiállítását. A művészfotókon megjelenő ikonikus erdélyi témák e tájegységet jól ismerőknek, és a most felfedezni kívánóknak egyaránt különleges élményt jelentenek. A tárlat megnyitójára a Debreceni Fotóklubbal több évtizedes barátságot ápoló nagyváradi fotóklubok képviselői is eljöttek.

A kiállítás megnyitóján elsőként Stanik István, a Partium Ház igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót Máthé Andrásnak, a Debreceni Fotóklub elnökének.

Máthé András örömét fejezte ki amiatt, hogy a megnyitóra ilyen szép számmal jöttek érdeklődők, és közöttük olyan arcokat is felfedezhet, akik egyébként ritkábban jelennek meg a fotóklub kiállításain. Külön üdvözölte Tóth Istvánt, a nagyváradi székhelyű Euro Foto Art Nemzetközi Szövetség elnökét, és nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy erre az alkalomra eljött Nagyváradról. Emlékeztetett rá, hogy a Debreceni Fotóklub immár három évtizede kiváló szakmai és baráti kapcsolatot ápol a Nagyváradi Tavirózsa Fotóklubbal.

A kiállítást megtisztelte jelenlétével Komolay Szabolcs, Debrecen város képviselő-testületének tanácsnoka is. „Kettős öröm számomra, hogy most itt lehetek. Először is azért, mert, amikor még alpolgármester voltam, akkor kezdtük a Partium Ház létrehozását, mert fontosnak gondoltuk, hogy legyen egy olyan intézmény, amelyen keresztül kapcsolatot tudunk teremteni a külhoni területek és az anyaország kultúrája és lakói között. A másik pedig a téma, ami számomra nagyon kedves, ez pedig Erdély. Még általános iskolás gyerekként jártam ott először, és onnantól kezdve nekem soha senkinek nem kellett elmagyaráznia, mi az, hogy határon túli magyarság, mi az, hogy Nagy-Magyarország, és mit jelent Trianon. Debrecen számára nagyon fontos, hogy létrejött ez a központ, ez a Ház, hiszen városunk úgy határozza meg önmagát, hogy itt Kelet-Magyarországon, mint az ország második legnagyobb városa, kulturális-, gazdasági és oktatási központként kíván funkcionálni. De túl szeretnénk nyúlni a határon is, szeretnénk a kormány által képviselt nemzetpolitikának egyfajta kapuja lenni. Debrecen az a város, amely a legközelebb van a legnagyobb lélekszámú, kisebbségben élő magyarsághoz, amely a jelenlegi határainkon túlra került, s azt gondoljuk, hogy nekünk kulcsszerepünk van abban, hogy az ottani magyarságot segítsük kultúrája, identitása megőrzésében, és abban, hogy kapcsolatot tudjon teremteni az itteni politikával, kultúrával, és nem utolsó sorban gazdasági élettel. A Partium Ház kiállításai, rendezvényei is ezt a célt szolgálják” – mondta Komolay Szabolcs, Papp László, Debrecen polgármesterének üdvözletét is tolmácsolva, ugyanakkor kiemelte, hogy a város magáénak érzi az itt megvalósuló programokat, és ezeket lehetőségéhez és erejéhez mérten támogatni is kívánja.

« A 14 »

Tóth István, a nagyváradi Euro Foto Art Egyesület és a Tavirózsa Fotóklub elnöke a két város közötti példaértékű kapcsolatokról, és azok fontosságáról beszélt. Mint hangsúlyozta, a debreceni és nagyváradi fotóművészek, saját eszközeikkel az elmúlt években igyekeztek sokat tenni azért, hogy a két város kapcsolatait szorosabbra fűzzék.

A köszöntő szavak után Szénsi Miklós író, költő, újságíró nyitotta meg a tárlatot.

„Erdély nem a világ vége, és ma már sokkal közelebb van, mint harminc éve – megint sokkal közelebb. Aki géppel jár arra, annak téma, lehetőség, az alkotás terepe, tárgya, tája. A debreceni fotósok évtizedek óta járják Erdélyt, s lövik a képeiket. Hogy milyeneket, abból most egy komoly, és igen szimpatikus ízelítőt kapunk. Amikor egy tárlat képeit nézegetjük, eltűnődhetünk azon, mi a művészet feladata, mennyire mai és mennyire modern például a fotózás a 21. században, mennyire erős és korszerű vizuális ágazatról beszélünk. Vizsgálódhatunk szakmai szemmel, az esztétika és a műkritika felől közelítve. De akár azt a luxust is megengedhetjük magunknak – hogy csak nézelődünk. Nézelődünk, hagyjuk, hogy átjárjon minket valami finom remegés, valami nosztalgikus, kellemes érzés, valami alig érzékelhető, de mégis létező öröm: hogy jó helyen vagyunk, szép képek előtt, melyek látása és nézése jobbá teszi a napunkat, az életünket. A döntés az önök kezében van – vagy némi képzavarral élve: az önök szemében. Akárhogy is: azt javaslom, merüljenek el Erdély és a Debreceni Fotóklub alkotásainak világában, legyen részük egy nagy utazásban, innen oda, legyenek ott képzeletben és legyenek otthon ott, ahol e képek születtek.” – mondta Szénási Miklós.

Ezt követően Máthé András arra kérte a bemutatott képek jelenlévő alkotóit, hogy néhány mondatban meséljenek az azokhoz fűződő erdélyi élményeikről.

Az esemény fényét emelte, hogy Héty Hajnalka és Kovács Kornélia, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium tanulói, Versánszki Ildikó növendékei Bartók duókat adtak elő.

A megnyitó protokolláris része után, egy pohár kiváló krasznabélteki bor mellett, még sokáig folyt a baráti beszélgetés a Partium Házban.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!