A Partium Ház a közösségi médiában létrehozott baráti társasága nagyváradi tagjainak kínálta fel a lehetőséget, hogy autóbuszos utat szervez és helyet foglal számukra a debreceni Csíksomlyói Passió előadásra. Kezdeményezésünk szimbolikus üzenete értő fülekre és érző szívekre talált Nagyváradon, így államalapításunk ünnepére készülve, anyaországiak és külhoni magyarok testben és lélekben is együtt élhették át a nemzeti összetartozás élményét.

A Debrecenbe érkező nagyváradiakat előadás előtt kávézással egybekötött beszélgetésre látta vendégül a Partium Ház. A ház munkatársai bemutatták nemzetpolitikai intézményünk küldetését, tevékenységét, szolgáltatásait, és arról biztosították a vendégeket, hogy bármikor is érkezzenek Debrecenbe, a Partium Házba mindig hazatérnek.

Fotók: Tóth István Fotók: Tóth István

A kis pihenő után a csapat sétát tett Debrecen belvárosában, belekóstolva a virágkarneváli hangulatba is.

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passió című monumentális előadására a város szakrális központjában, a Kossuth téren felállított színpadon került sor.

A Csíksomlyói passió Jézus szenvedéstörténetének és a megváltás reményének megelevenítése, valamint a kereszt alatti nemzeti összetartozásunk közösségi megélése.

„Óriási munka és felelősség egy krisztusi témát úgy feldolgozni, hogy az érthető, érezhető, egyszerre ragaszkodik a hagyományokhoz, ugyanakkor a mai embert is meg tudja szólítani. És mindezt a magyarság egyik legfontosabb szakrális helyén, a debreceni nagytemplom előtti téren. Azt hiszem, legfontosabb keresztényi történetünk ezáltal mindenki számára átérezhetővé válik, megélhetővé válik, nézőtér és színpad egy nagy közösséggé olvad össze az előadás alatt.” – mondta a bemutatón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Csíksomlyói passió rendezője.

A produkciót teltházzal és vastapssal jutalmazták a nézők.

Arról, milyen élményekkel tértek haza a nagyváradiak, beszéljenek a Partium Ház Baráti Társaság facebook-csoportba írt beszámolók:

Veres Erzsike: Köszönjük a lehetőséget és a kedves fogadtatást! Feledhetetlen élmény volt az előadás!

Fábián Blanka: Köszönöm a fogadtatást, életre szóló élmény volt.

Keresztény Mária Anna: Köszönjük az élményekkel teli hétvégét: az előadást, a szervezést, a kellemes meglepetéseket, hogy belekóstolhattunk nagy ünnepünk előkészületeibe is, a Partium Házat, kedvességüket, a buszsofőr figyelmességét, és még sorolhatnám… Egy mondatban: „Nagyon jó volt”

Pikó Tilda: Nagyszerű kirándulás volt  A busz kényelmes, az útitársak aranyosak, a fogadtatás igen kedves. Belekóstolhattunk Debrecen hangulatába egy ünnepi estén. Az előadás feltette a koronát a napra, olyan élményt nyújtott, amit soha nem fogok elfelejteni. Köszönöm.

A nagyváradiak kirándulásáról a helyi magyar és román média is beszámolt:

Jurnal Bihorean 16 august 2021

Bihari Naplo 2021 augusztus 16

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!