A debreceni Partium Ház nagyszabású versmondó versennyel csatlakozott a Petőfi 200 emlékév országos eseményeihez. A felhívást már hónapokkal ezelőtt meghirdetették a debreceni és a nagyváradi középiskolákban, a jelentkezők közzül szakmai zsűri választotta ki a döntőbe jutó versmondókat. A Petőfi 200 versmondó verseny döntője pedig szombaton zajlott a Partium Házban.
A döntőt ünnepi rendezvénnyel tettük emlékezetessé. Ozsváth Sándor, Ami a tankönyvekből kimaradt Petőfiről címmel tartott érdekes előadást, majd 21 versmondó Vranyecz Artúr debreceni színművész és Simon Judit nagyváradi színikritikus alkotta zsűri előtt újra bizonyította tehetségüket.
A díjak átadása már a Partium Ház teraszán, finomságokkal megtérített asztalok mellett zajlott. Az okleveleket és az értékes könyvcsomagokat a társszervező nagyváradi Holnap Kulturális egyesület képviseletében Szűcs László, az Újvárad irodalmi folyóirat főszerkesztője adta át a díjazottaknak.
Stanik István, a Partium Ház vezetője gratulált a díjazottaknak, és hangsúlyozta, minden résztvevőnek érdeme, hogy sikerült ráirányítani a figyelmet a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándorra, hogy sikerült bizonyítani, költészete ma is értelmezhető, ma is érvényes üzeneteket hordoz, ennek elismeréseként pedig átadott egy ingyenes nyári táborozásra feljogosító részvételi jegyet a döntő minden részvevőjének. Hozzátette, a Királyszálláson található, Nagy-Magyarország Parkban, Otthonunk a Kárpát-medence elnevezésű tematikus táborban a debreceni és a nagyváradi fiatalok együtt szerezhetnek ismereteket Erdély, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja és Őrvidék földrajzáról, történelméről, az ott élő külhoni magyar közösségek életéről, de igazi nyaralási élmények is várnak rájuk: túrák a Bakonyban, strandolás a Balatonon, kirándulások Székesfehérvár, Veszprém, Várpalota történelmi és kulturális látványosságaihoz. Végül reményét fejezte ki, hogy az egyhetes együttlét alatt életre szóló kapcsolatok, barátságok szövődnek az anyaországi és a partiumi fiatalok között.
Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!