Idén is meghirdette bihari fotóriporterek számára kiírt pályázatát a nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület a debreceni Partium Házzal közösen. Az immár nyolcadik alkalommal megszervezett versenyre ezúttal Bihar és Hajdú-Bihar vármegye tizenegy fotóriportere küldte be tíz képből álló kollekcióját, melyek közül a zsűri 72 alkotást válogatott be arra a kiállításra, melyet elsőként a nagyváradi, majd március 15-től a debreceni nagyközönség is megcsodálhat.

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a debreceni Partium Ház, a Summit Agro Románia és a Körösvidéki Múzeum az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) égisze alatt szervezte meg Bihar és Hajdú-Bihar fotóriportereinek nemzetközi versenyét. A nyolcadik kiadását megélt megmérettetésen kupákkal és érmekkel díjazták a legjobbak alkotásokat. A pályaműveket elbíráló testület tagjai voltak dr. Ramona Novicov műkritikus, Stanik István médiaszakértő és Tóth István fotóművész, a zsűri elnöke. A riportfotókra jellemző szakmai kritériumok alapján végül 72 fotót válogattak be az Euro Foto Art Galériában február 18-án, szombat délután megnyitott időszaki kiállításra.

A megnyitón megjelenteket dr. Ionuț Ciorba, a Körösvidéki Múzeum városi múzeumrészlegének vezetője üdvözölte, röviden ismertetve jelen pályázat részleteit, és köszönetet mondva a riportereknek azért a munkáért, amivel a közvéleményt nap mint nap tájékoztatják.

Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke felidézte, hogy nyolc évvel ezelőtt, amikor először hirdette meg a pályázatot, az volt az elképzelése, hogy a minden esztendőben megszervezendő kiállítás tulajdonképpen egy képes krónikája legyen az azt megelőző évnek. Ugyanakkor nemcsak egy „nyitott műhellyé” váljék a fotóriporterek számára, hanem lehetőséget is biztosítson nekik arra, hogy jobban megismerjék egymást.

Antonia Nica, Nagyvárad alpolgármestere azon meggyőződésének adott hangot: a kiállított művek azt a titokzatos üzenetet közvetítik: egyetlen küldetésünk földi életünk során, hogy emberségesek maradjunk minden körülmények között.

331564752 593921445512601 4155258040411905772 n

Stanik István médiaszakértő, zsűritag, a debreceni Partium Ház szakmai igazgatója elsőként Puskás Istvánnak, Debrecen alpolgármesterének üzenetét tolmácsolta a jelenlévőknek. A két megye és testvérváros fotósainak számos együttműködése közül is kiemelkedik az a nemes versengés, melynek keretében immár hagyományosan megmérkőznek a sajtófotó műfajában. A fotográfia az örökké múló időt zárja „fekete dobozába” még akkor is, ha ma már digitális eszközökkel dolgozik. Ebben áll a mágiája, aminek mindenki a hatása alá kerül, aki fényképet szemlél, hiszen ez a folyamatosan múlttá váló jelent rögzíti, kimetsz egy-egy pillanatot az idő folyamából, hogy megőrizze a jövő számára. Ezért szeretjük annyira letűnt korok fotográfiáit nézegetni, legyen szó családi albumról vagy épp a hajdani tájakat, történéseket, embereket megörökítő alkotásokról, fogalmazott a cívisvárosi elöljáró.

Stanik István ezután azokról az alkotásokról beszélt, melyek különleges élményt nyújtottak számára, kiemelve, hogy bár a fotók eseményekhez kötődnek, a fotóriporterek nem csak az eseményt akarták ábrázolni, hanem mélyebbre ástak, és az eseményt realizáló embereket is.  „a pályamunkákat végignézve számos gyönyörű portrét, emberi gesztust láttam. Ez a tárlat abban különbözik az előző évitől, hogy a riporterek az emberábzázolásra tették a hangsúlyt” – mondta Stanik István, aki egyenként is értékelte a díjazott riporterek munkáit.

A beszédeket követően átadásra kerültek az emlékplakettek és kupák. Az alkotások kiemelkedő művészi értéke okán a zsűri 10 kupát, érmeket és emlékplakettet ítélt oda. Szathmári Pap Károly emlékplakettben részesült Kocsis Csaba (Berettyóújfalu, Várad), Csíki János (Hegyközpályi, Euro Foto Art), Farkas László (Nagyvárad, denagy.hu) és Ciucur Losonczi Antonius (Nagyvárad, Bihari Napló). Szathmári Pap Károly bronzérmet kapott Gurbán György (Debrecen, dehir.hu), ezüstéremben részesült Camelia Bușu (Nagyvárad, Jurnal Bihorean), aranyérmes lett Mikula Szilvia (Debrecen, dehir.hu). A Summit Agro Romania kupát Szilágyi Lorándnak (Nagyvárad, Bihoreanul) ítéltek oda, a Partium kupa Paul Lelea (Nagyvárad, Bihoreanul) tulajdonába került. Az Euro Foto Art kupát Kiss Annamarie (Debrecen, Hajdú-Bihari Napló) viheti haza. Az idei Bihari Fotóriporterek kupáját Ovi D. Pop (Nagyvárad, durans.ro) nyerte el.

331898900 756066675876760 5887893563973488637 n

A Partium kupa Paul Lelea (Nagyvárad, Bihoreanul) tulajdonába került.

Az ünnepségen felléptek a Művészeti Líceum diákjai, Füzesi Sára és Szakács Pannavalamint felkészítőtanáruk, Mircescu Georgiana fuvolatanárnő. Zongorán kísérte őket Ferencz Mercédesz tanárnő.

A megnyitót élőben közvetítettük az Euro Foto Art Facebook-oldalán.

A tárlat március 15-ig tekinthető meg Nagyváradon, illetve a Helyi Közlekedési Vállalattal (OTL) kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően a fényképeket az utazóközönség is láthatja a modern tömegközlekedési eszközökön elhelyezett képernyőkön.

A kiállítás teljes anyaga online is megtekinthető ITT.

A tárlat március 15-én, a magyar sajtó napjának tiszteletére Debrecenbe, a Partium Házba költözik.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!