Március 15-én, a magyar sajtó napja tiszteletére nyílt meg a Partium Házban a Bihar – Hajdú-Bihar Eurorégió Sajtófotó kiállítás. Az eseményen debreceni és nagyváradi fotóriporterek, az általuk képviselt lapok főszerkesztői, munkatársai, és az érdeklődő közönség együtt ünnepelt. A rendezvényt hagyományteremtő szándékkal, a debreceni és nagyváradi sajtó közös ünnepévé kívánjuk tenni. 

Az immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő tárlat, a nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület által – a debreceni Partium Házzal partnerségben – meghirdetett sajtófotó pályázatra beérkezett legjobb alkotásokat mutatja be. A versenyre Bihar és Hajdú-Bihar megye tizennégy sajtófotósa küldte be tíz képből álló kollekcióját, melyek közül a debreceni kiállításra 40 képet válogatott be a zsűri.

A kiállítás megnyitóján elsőként Stanik István, a Magyar Házak szakmai igazgatója köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, külön öröm és megtiszteltetés számára, hogy Magyarország Nemzeti Ünnepén, valamint a magyar sajtó napján a Partium Ház ad otthont a rendezvénynek.

„A sajtófotó az aktualitás műfaja. Mi lehet aktuálisabb annál, hogy a Magyar Sajtó napján nyitjuk meg a Sajtófotókiállítást? Mivel tisztelhetnénk meg jobban a rohanó világunk legfontosabb pillanatait megörökítő sajtó képviselőit, mint azzal, hogy ma a figyelem központjába helyezzük azokat, akik általában az események háttérben maradnak. Mint ismeretes, a kiállítás először a nagyváradi vár, Fotómúzeumának kiállítótermében volt látható, onnan érkezett hozzánk. A falakon látható 40 díjazott alkotás, amelyeken az elmúlt év maradandó pillanatai jelennek meg: ünnepek szimbólumai, a természet és az ember harmóniája, az alkotás öröme, politikusok pálfordulása, a hit áhítata, a mozgás, a sport, a szórakozás önfeledt öröme, az emlékezés mélysége, a normalitás, a béke színes világa. Attól tartok, hogy a jövő évi kiállításon a fájdalom, a számkivetettség, a reménytelenség pillanatait megragadó sötét tónusú képek fognak dominálni. Mit tehetünk a háború árnyékában? Együttérzünk az áldozatokkal, segítsünk, ahogy tudunk, őrizzük a békét és a normalitást, és az ünnepet, amíg lehet.” – mondta Stanik István.

275211367 1279894519199929 1723022028490539038 n

Tóth István, a nagyváradi székhelyű Euro Foto Art Egyesület elnöke arról szólt, hogy a kiállítás anyaga jelentős dokumentáció abban a tekintetben, hogy bemutatja, mi történt Bihar, illetve Hajdú-Bihar megye területén az elmúlt egy évben. Kiemelte továbbá, fontos, hogy a pályázatba bekapcsolódhattak a Bihar megyében élő román fotóriporterek is. A kiállítás anyagából digitális katalógus is készült, mely a szélesebb közönség számára is elérhetővé teszi a fotókat.

A kiállítást Puskás István, Debrecen alpolgármestere nyitotta meg, aki elmondta: igazán szimbolikus gesztus, hogy pontosan a mai nap debütált a tárlat, mert ezzel a kezdeményezéssel együtt éltethetjük a szólás és a sajtó szabadságát.

„Remek alkalom ez a kiállítás arra, hogy áttekintsük a mögöttünk álló egy évet, kicsit visszagondoljunk azokra a szép és bizony kevésbé szép, nehéz élményekre és történésekre, melyeket magunk mögött hagyunk ebben az egy évben” – emelte ki Puskás István.

Bár a díjak átadására Nagyváradon már sor került, Debrecenben okleveleket vehettek át a fotóriporterek.

Szathmári Pap Károly plakettel díjazták Mikula Szilvia – Debrecen (Dehir.hu), Daniel Bureția – Nagyvárad (Romania TV), Csíki János – Nagyvárad (denagy.hu), Ciucur-Losonczi Antonius – Nagyvárad (Bihari Napló), Kocsis Csaba – Berettyóújfalu (Várad), Mădălina Irina Sim – Nagyvárad (Bihoreanul) és Toderici Remus – Nagyvárad (Crișana) munkáit.  A zsűri különdíját Ovi D. Pop (ovidpop.ro) érdemelte ki. A Szathmári Pap Károly aranyérmet Kandert Szabolcs Zorán fotóriporter – Debrecen (Dehir.hu), az ezüstérmet Paul Florin Lele – Nagyvárad (Bihoreanul), a bronzérmet Farkas László – Nagyvárad (denagy.hu) kapta. A Summit Agro kupát Camelia Bușu – Nagyvárad (Jurnal Bihorean), a Partium Ház kupát Szilágyi Loránd – Nagyvárad (Bihoreanul) szerezte meg. Az idei Bihari Fotóriporterek Kupáját a debreceni Kiss Annamarie fotóriporter (Hajdú-bihari Napló) nyerte el.

Az eseményen Thurzó Sándor József, nagyváradi brácsaművész csodálatos játékában gyönyörködhettünk, a közönség pedig együtt énekelte a Kossuth-nótát. Az ünnepi pillanatokat követően erdélyi töltött lepénnyel, érmelléki bakatorral, valamint a kifejezetten erre az alkalomra, egyenesen Nagyváradról érkező, Szacsvay-tortával kínáltuk vendégeinket. Az első tortát, melynek minden szeletét egy marcipán lúdtoll díszített, utalásként arra, hogy Szacsvay Imre mártírjegyzőnek csak „egy tollvonás volt a bűne”, a Dehír és a Hajdú-bihari Napló főszerkesztői, Szénási Miklós és Vass Kata, közösen szelték fel.

275391533 966512680891125 8282840426659335199 n

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!