Intézményünk a szervezője, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma pedig a befogadója annak a tárlatnak, mely a Trianon Múzeum és a Hagyományok Háza közös pályázatára érkezett alkotásokból nyújt válogatást. A csaknem félszáz mű egyszerre mutatja be a békediktátum tragédiáját és a Kárpát-medencében élő magyarok összetartozását. A tárlat megnyitása a Partium Ház és a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma közötti együttműködés első lépése.

Partnerintézményünk, a Trianon Múzeum és a Hagyományok Háza centenáriumi pályázatára érkezett pályaművekből nyílt kiállításnak a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma patinás épületének második emeleti folyosója ad otthont.

A Trianon Múzeum szervezésében az alkotásokat először Királyszálláson, a Nagy-Magyarország Parkban mutattatták be, onnan indult a kiállítás országjáró körútra. Először Szegeden, a Délvidék Házban, majd Szombathelyen, az Őrvidék Házban kapott helyet, ahol rendhagyó történelemórákat is tartottak a kiállításhoz kapcsolódóan.

Most a debreceni Partium Ház szervezésében, Dr. Veres Bertalan, a Tiszántúli Református Egyházkerület Tanügyi Hivatalának főtanácsosa és Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma igazgatónőjének meghívására érkezett Debrecenbe a tárlat.

A február 21-i, ünnepélyes megnyitón népdalcsokorral köszöntötték a református gimnázium diákjai a különleges tárlatot. Ezt követően Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett, az intézmény igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket, örömét fejezve ki amiatt, hogy az általa képviselt csaknem ötszáz éves múlttal rendelkező gimnázium otthont adhat a vándorkiállításnak.

A nemzeti összetartozás eszményét mindenképpen éltetni kell. Ennek az iskolának közel 500 éves múltja van, és szeretnénk, ha olyan jövőt is fel tudna mutatni, amiben fontos a határon túli magyarság élete, az onnan jövő értékek – hangsúlyozta Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett.

A debreceni Partium Ház nevében Stanik István, a Magyar Házak szakmai igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, aki úgy fogalmazott, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma a legtökéletesebb helyszín a tárlat bemutatására. Mint mondta, az elsődleges cél, amiért meghirdették a pályázatot, hogy a következő generációk számára is tovább éljen a száz évvel ezelőtti nemzeti tragédiának az üzenete, így jobban átérezhető a fiatalok számára is az ország megcsonkításának máig tartó hatása.

A kiállításmegnyitón Bálintné Miklós Éva, a pályázat és kiállítássorozat szakmai vezetője és koordinátora mutatta be az alkotásokat.

Fafaragóként a fa megmunkálásán, szeretetén keresztül szerettünk volna emléket állítani Trianon gyászos évfordulójának, emellett utat mutatni a jövőbe is, felhasználva múltunk erősségeit, táplálkozva a gyökereinkből. A magyar nemzeti identitás erejét, az összetartozást jelképezve jöttek létre olyan fából készült alkotások, amelyek a Kárpát-medence sokszínű világát vonzó és hiteles módon tudják bemutatni. Olyan kötés ez, amelyet szerződések, törvények nem oldhatnak fel – mondta Bálintné Miklós Éva.

A tárlat március 11-ig tart nyitva.

« A 10 »

Fotók: Tóth Benjámin István Oktatástechnikus/Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!