Új intézmény tárta ki kapuit – immár hivatalosan is – Debrecenben. Ebből az alkalomból Egymás megismerését és elfogadását, az összetartozás tudatát erősíti a debreceni Partium Ház címmel készített interjút Stanik Istvánnal, az intézmény vezetőjével a dehir.hu.

A számos képpel és videóanyaggal gazdagított interjúban a Partium Házat köszönti Pósán László, országgyűlési képviselő és Puskás István, Debrecen kultúrájáért felelős alpolgármestere is.

Hiszen a Partium Ház programjaiban, projektjeiben, egy nemrég megkötött közszolgáltatási szerződés keretében, együttműködik a debreceni önkormányzattal, de a Méliusz Juhász Péter könyvtárral is van megállapodásunk, ennek alapján vettünk részt szeptemberben a Térey Könyvünnepen, és néhány civil szervezet is jelezte már, szívesen kapcsolódnának tevékenységünkhöz.

„Külhoni kapcsolataink is épülnek, a nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Fotóművészeti Egyesülettel együttműködve bonyolítottuk a Magyar jelenlét a Kárpát-medencében fotópályázatot, amelyre 2600 művészfotó érkezett, és ezután együtt rendezzük meg évente a két szomszédos megye sajtófotó kiállítását. A szervezők felkértek bennünket, vegyünk részt Nagyvárad legnagyobb magyar fesztiválján, a jövő évi Szent László Napokon, Amint a helyzet lehetővé teszi, együttműködést kezdeményezünk minden olyan debreceni és külhoni kulturális, oktatási intézménnyel, szervezettel, amellyel megtaláljuk a közös célokat és feladatokat” – mondta el Stanik István, aki a Partium Ház egyik fő feladatának a partiumi és az erdélyi magyar közösségekkel való kapcsolattartás erősítését tekinti.

„Teljesen nyitottak vagyunk, programjainkat mindenki számára elérhetővé tesszük, de elsősorban a Kárpát-medencei magyar értékek iránt érdeklőkre számítunk. Nem véletlen, hogy a Partium Ház, a nemzeti összetartozás évében azzal a céllal kezdi el működését, hogy tovább erősítse az egymásra figyelést, egymás megismerését, elfogadását, az összetartozás tudatát” – mondta Stanik István.

A teljes interjút ITT olvashatják.

A Partium Ház megnyitásáról film is készült, ezt hamarosan honlapunkon is láthatják.

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!