Sepsiszentgyörgyről érkezett hozzánk október 26-án Csinta Samu újságíró, aki legújabb, válogatott interjúkat tartalmazó kötetét mutatta be a debreceni olvasóknak. A Por alatt parázs című könyvben 38 erdélyi és magyarországi magyar és román író, költő, művész, tudós, politikus, sportoló, egyházi és közéleti személyiség mesél életről, világról, hitről, alkotásról, Trianonról, a kommunista diktatúráról, ’56-ról, a kisebbségi létről, az erdélyi magyarság helyzetéről, román-magyar együttélésről.

A különleges könyvbemutatón Stanik István, a Partium Ház vezetője köszöntötte a vendégeket, aki párhuzamot vont a Házban jelenleg megtekinthető kiállítás, és a most bemutatott könyv között. Mint mondta, míg a Burgundia utcai épület Ezerarcú Erdély című tárlata a térséghez vizuálisan közelített, addig Csinta Samu interjúkötete az erdélyi gondolatiságnak adja a gyűjteményét, „kiállítását”. Ez tulajdonképpen a Partium Ház feladata: újra hallhatóvá tenni Magyarországon az „elcsitult területek” hangját.

249356727 939914903621226 3097413372285485484 n

A szerzőt Szilágyi Szilvia, az est moderátora mutatta be a vendégeknek: Csinta Samu sepsiszentgyörgyi író, újságíró, Erdély egyik legtermékenyebb interjúkészítője, akinek csak az utóbbi öt évben hét kötete látott napvilágot. Széleskörű tájékozottsága, változatos, izgalmas témák felé sodorta: írt többek között Erdély újranemesítőiről, azaz a családi birtokukra visszatelepülő arisztokratákról, Kallós Zoltán erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő életútjáról, Szabó Kati négyszeres olimpiai bajnok tornászról és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákjainak ’75-ös plakátforradalmát is feldolgozta. Eközben pedig sorra jelentette meg interjúit a Háromszék újság hétvégi mellékletében. 2015 óta közel 160 beszélgetést közölt a lapnál, amelyekből 38-at egy öt fejezetből álló kötetben is közreadott tavaly decemberben – mondta.

A házigazdák ezt követően játékra invitálták a szerzőt: a Csokonai Színház művészei, Hajdu Imelda és Csata Zsolt egy-egy előre meghatározott részletek olvastak fel egy-egy interjúból, Csinta Samunak ezekre kellett reagálnia.

A közönséget nevetésre, és olykor könnyekre fakasztó est végén a szerző úgy összegezte könyvét: rengeteget nyert azzal, hogy ezeknek a beszélgetéseknek részese tudott lenni.

Csinta Samu természetesen dedikálta is az érdeklődőknek kötetét, majd a jelenlévők egy pohár Küküllő menti bor mellett folytatták a beszélgetést.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!