Ötvös Béla (Komádi, 1888. augusztus 2. – Nagyvárad, 1970. október 21.) magyar író, hírlapíró, szerkesztő, lapkiadó, Ady nagyváradi szerkesztőségi íróasztalának örököse volt. A hírlapíró életműsorozatának gondozója Ötvös Béla unokája a Partium Ház vendégeként érkezett Debrecenbe, hogy a cívisvárosi kötődésű, jeles váradi újságíróról, köteteinek bemutatásával, az itteni olvasóknak is meséljen. Az életműsorozatban legutóbb megjelent, a debreceniek számára is sok újdonsággal szolgáló kötet a Ködön át… címet viseli. Erről írt recenziót Debrecen legnagyobb hírportálja, a Dehír.hu
Ötvös Béla 1957-ben, 1958-ban vetette papírra emlékeit, melyek közül a legkorábbiak 1907-ig repítik vissza az olvasót, abba a korba, amikor Ötvös Béla Debrecenbe került újságíróként a Debreczeni Független Újsághoz. Innen a Debreczeni Reggeli Újsághoz, majd a Debreczeni Újsághoz igazolt át, mielőtt Fehér Dezső Váradra szerződtette a Nagyváradi Naplóhoz.

otvos bela kodon at

„Akkoriban lapokban a hírek és reklámok mellett színes versikék, rövid, frappáns írások is elfértek. Olykor a szerzőket bíróságra citálták, néha párbajra hívták. Olyan nevek, a hazai és a helyi sajtótörténet szereplői is feltűnnek Ötvös Béla könyvében, mint Than Gyula, Sipos Béla és persze Ady Endre, aki már korán, igen fiatalon szoros barátságot ápolt az alkohollal. Különösen szerette a rumot, amit teába tett, úgy iszogatta – bár ahogy a szerző felidézi, az arányok fordítottak voltak: a rum mellé tett inkább egy kis teát, s ebből akár 20-30 adagot is elfogyasztott a későbbi nagy költő, aki végül Nagyváradra pályázott. Ami akkor sem volt túl messze Debrecentől. Ahogy Ötvös Béla kiapadhatatlan mesélőkedvvel felidézi, megesett, hogy ő maga csak azért vonatozott át oda, hogy egy pohár vizet igyon az egyik váradi cukrászdában.” – írja recenziójában Szénási Miklós, aki arról is szól, „nemcsak a kollégái és barátai elevenednek meg ebben a kötetben, hanem annak az időszaknak a kisebb-nagyobb eseményei is. Olvashatunk a Kossuth-kultuszról, az első debreceni autóról, meg egy olyan elképesztő szilveszterről is, amikor egy reménytelenül szerelmes fiatalember revolverrel kívánt véget vetni az életének, és bár a hullaházba került, onnan mégis élve távozhatott. Színes, fordulatos történetek idézik meg Pálfy József és Tisza István alakját, megelevenedik a színház és a kávéházak világa, és jót derülünk azon, hogyan bukott meg a sajtónak köszönhetően az osztrák főhercegnők terve, hogy csendben, inkognitóban érkezzenek meg Debrecenbe.”
A teljes cikk ITT olvasható.
Az Ötvös Béla-életműsorozat Partium Házban kapható kötetei: Május (elbeszélések, Debrecen 1909), Krónikák könyve (Kolozsvár, 1920), „… és megbüntetem hetedíziglen” (történelmi regény, Nagyvárad, 1938), A fehér bestia (regény, 1948), Porrá és hamuvá (dokumentum regény, Nagyvárad, 1997), Ködön át…. , Megidézett múlt (Ady-emlékek)
Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!