A Partium Házban szeptember 27-én számos érdeklődő gyűlt össze Walter Übelhart nagybányai író Shakespeare árnyékában című könyvének bemutatójára. A 2016-ban kiadott történelmi regény népszerűségét jelzi, hogy immár négy nyelvre lefordították. A könyv rajongóinak példátlan összefogásával pedig 2020-ra megfilmesítve is megjelent a történet, amely azóta hat kontinens filmfesztiválján, összesen 62 díjat kapott.

A történet cselekménye két idősíkon fut: a jelenben, ahol a szerző a mai Máramarosban keresi középkori főhőse még fellelhető nyomait és a 400 évvel ezelőtti korban, amikor a történelem árnyékából egy nagybányai szereplő bontakozik ki: Bánfihunyadi János ezüstműves, író, alkimista. Hősünk a nagybányai Schola Rivulinában végezte tanulmányait, ahol idegen nyelveket tanult, többek között az angolt is, majd megfordult a londoni előkelő körökben, úgy tűnik, hogy közel állt a nagy William Shakespeare-hez, akinek vélhetően nem csak idővel híressé vált témákat javasolt, de még szövegeket is felajánlott, miközben úgy döntött, hogy a kilétét homály fedje.

380417699 857388029292170 8702559967443954536 n

A szerzőtől megtudtuk, hogy édesanyja szülőfalujáról, Erzsébetbányáról készült monográfiát írni, amikor egy középkori helyi érme készítője kapcsán felbukkant előtte az ezüstműves János neve. Ekkor kezdődött el az az öt évig tartó kutatómunka, amelynek eredményeként feltérképezte Bánfihunyadi János nagybányai, prágai, tübingeni és londoni működését. A kutatásai eredményeinek megmutatásához a történelmi regény formát választotta: nem tudományos igazságként, hanem csak egy végiggondolásra érdemes lehetőségként állítja elénk azt a gondolatot, hogy mi lett volna, ha a nagybányai ezüstműves a világhírű Shakespeare köréhez tartozva remekművek ihletője, alkotótársa lett volna.

A beszélgetést Szaffkó Péter habilitált egyetemi docens, irodalom- és színháztörténész, műfordító vezette, aki Shakespeare történelmi színműveiről írt magyar és angol nyelvű monográfiát. A nemzetközileg elismert Shakespeare-kutató rávilágított, hogy az eltelt négy évszázad alatt eddig 80 embert jelöltek Shakespeare kortársai közül a mögötte álló feltételezett szerzői körbe, mely most a Walter Übelhart által jelölt Bánfihunyadi Jánossal újabb taggal gyarapodott.

380828141 707354664768224 5713403200609575302 n

A dedikálással záruló könyvbemutató után az est az Apolló Moziban folytatódott, ahol eredeti nyelven, magyar felirattal levetítettük a könyvből készült filmalkotást. A vetítést követően Tárkányi János, a film rendezője, Walter Übelhart, a film forgatókönyvírója és Coralia- Monica Übelhart, a film producere válaszoltak a nézők kérdéseire.

Egy csodálatos film Nagybányáról, Erdélyből! Tarkányi János rendező és Walter Übelhart forgatókönyvíró már az első jelenettől rabul ejti a nézőket. A film lehetővé teszi a néző számára, hogy újra és újra oda-vissza váltson a két idősík között. Egyrészt egy letűnt korszakba repít, amelyben Nagybánya tudományos és kulturális cserét folytat egész Európával. Mégis történnek olyan dolgok is, amelyek a középkortól elválaszthatatlanok – boszorkányok, csodaszerek, titkos társaságok és okkult társaságok játszanak szerepet. Ugyanakkor megfigyelhetők az első személyű narrátor napjainkbéli kitartó próbálkozásai, ahogy e szinte hihetetlen nagybányai múlt bizonyítékait kutassa fel.

„Mindig is vonzottak a nehéz feladatok, amelyek így vagy úgy eltávolítanak a hétköznapitól. Extrémsportokat űztem, hogy más szemszögből lássam a mindennapokat. Akárcsak a való életben, a filmben is a szokatlant keresem, járatlan utakon indulok el azzal a szándékkal, hogy új dolgokat fedezzek fel és tapasztaljak meg, úgy a filmgyártás terén, mint a néző számára szóló tartalom és filmélmény szolgáltatása terén. Hiszek a történetmesélés erejében, amely inspirál, szórakoztat és gondolkodásra késztet. Remélem, hogy filmjeim a mozi élmény megteremtésével lekötik a közönséget. Hivatásom tökéletesítésének elkötelezett híve vagyok. Minden új filmes tervben egy lehetőséget látok arra, hogy érdekes történeteket meséljek el, amelyek nem csak szórakoztatóak, hanem inspirálóak is.” – vallja Tárkányi János.

„Születésem egy áldott helyhez köt: Máramaroshoz. Ez a mesebeli környék alakította személyiségemet, biodiverzitásának megismerése által fejlődött biológusi karrierem és nem utolsó sorban inspirálta mindazt, amit íróként és filmforgatókönyv íróként alkottam. Hála a megmaradt épített hagyatéknak, a vidék természeti szépségeinek a máramarosi régió érdekes, ihletadó forgatási helyszínnek tekinthető, ahol mindent megtalálunk ahhoz, hogy minőségi vizuális produkciókat alkossunk. Arra törekszem, hogy a történelem zárt fiókjaiból napvilágra csalogassam – irodalmi művek és játékfilmek segítségével – a helyi történelmi személyiségeket és bemutassam e régió szépségeit is.” – fogalmazott Walter Übelhart az őt mozgató célokról.

 

Kiemelt kép: Tárkányi János rendező, Coralia- Monica Übelhart, a film producere és Walter Übelhart író, forgatókönyvíró. Fotó: https://www.facebook.com/apollomozidebrecen

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!