Március 1-től újra nyári nyitvatartási rend szerint várja látogatóit a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum. Ez is apropója annak, hogy az 1817. március 2-án, e városban született költő kétkötetes életrajzi regényét mutatja be  debreceni Partium Házunk, a Méliusz Könyvtár együttműködésével működő Kárpát–medencei Magyar Könyves Ház program keretében. A rendhagyó könyvbemutatón a nagysikerű regény szerzője, Cselenyák Imre is a vendégünk lesz.

Cselenyák Imre Debrecentől egy óra járásnyira, Nyírkátán született, jelenleg Dorogon él. Sokoldalú alkotó, a lexikonok szerint író, zenész, dalszövegíró.

1989 óta ír novellákat, regényeket, de fő műve az Áldott az a bölcső és a Tölgyek alatt című,  kétkötetes Arany János életrajz, mely rövid idő alatt bestseller lett.

„Cselenyák nem sajnálta a fáradságot, személyesen járta végig a helyszíneket, sokszor meglepő dolgokat találva. A szalontai lelkészlakban ugyanúgy áll a régi, zöldre festett cserépkályha, mint százötven éve, ott van Juliska ágya, ahol haldoklott, Aranyék későbbi háza is megvan. És persze Dánielisz Endre, Arany János ihletett szakértője is él még Nagyszalontán, kilencvenöt évesen is szellemi képességeinek teljes birtokában, az író tehát bátran fordulhatott hozzá az egykori színhelyekkel és eseményekkel kapcsolatban” – írja a könyvről Gáspár Ferenc kritikájában.

A zsenit emberközelből bemutató regényről Petrőcz András azt írta: „Cselenyák Imre műveiből megismerhetjük Aranyt, mint embert, és ezáltal talán közelebb juthatunk Aranyhoz, a zsenihez, a magyar irodalomtörténet egyik legnagyobb költőjéhez.”

Ahogy azt már a debreceni közönség megszokhatta, a Partium Ház könyvbemutatóján ezúttal sem marad el a finom borok kóstolója, és Molnár Júlia színművész személyében partiumi művészvendéget is köszönthetünk.

Helyszín és időpont: 

Méliusz Könyvtár előadóterme, 2020. február 25. (kedd), 17.00 óra

Program:

Új Judit bemutatja a szerzőt, aki ezúttal nemcsak könyveiről beszél, hanem saját dalait is előadja.

Molnár Júlia, nagyváradi színművész, Arany János verseket mond.

Heit Lóránd borkóstolóján az érmelléki Piheni Pince 2018-as cabernet franc- és királyleányka borait mutatja be.

A helyszínen, kedvezményes áron megvásárolható könyveket a szerző dedikálja.

Illusztráció: dorogimedence.hu

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!