Január 28-án, vasárnap délután a debreceni Partium Házban mutatkozott be a 15 éves, Magyar Örökség-díjas Trianoni Szemle folyóirat, a Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány és a Magyar Művészeti Akadémia közös szervezésében.

Az eseményt Lukács B. Ottó trombitaművész játéka nyitotta meg, majd házigazdaként Fekete István, a Magyar Művészeti Akadémia munkatársa mutatta be a szépszámú érdeklődő közönségnek a vendégeket.

RemasterDirector V0

A Trianoni Szemle rendhagyó debreceni bemutatkozásán Szidiropulosz Archimédesz főszerkesztő, alapító elnök és Kolczonay Katalin olvasószerkesztő Csűrös Csilla rádiós újságíróval beszélgetett.

Szó esett a Szemle elindításának meghatározó személyiségeiről, a motivációkról, a harag és részrehajlás nélküli, tisztességgel végzett másfél évtizedes csapatmunka eredményeiről. A megjelenteket Vári Fábián László Kossuth-díjas költő, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője köszöntötte, közöttük az MMA Debreceni Regionális Munkacsoportja tagjait, Bertha Zoltán irodalomtörténészt, az MMA rendes tagját, Galánfi András Kossuth-díjas népművészt, és Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt, az MMA rendes tagját, aki a folyóirat Különszámaiban megjelent művekből olvasott fel részleteket.

A program második felében Harangozó Imre néprajzkutatóval, az MMA levelező tagjával és Gyöngy Péterrel, az NMI Makoldi Sándor Központ vezetőjével, valamint a Trianoni Szemle alapító tagjaival beszélgetett Csűrös Csilla.

Az eseményt Vetró Mihály népművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, az MMA Debreceni Regionális Munkacsoportja elnökének felszólalása zárta, aki bemutatta a munkacsoport működését és az idei évre tervezett programjait.

A Trianoni Szemle és a Trianon Kutatóintézet bemutatkozó estje egy pohár érmelléki bor mellett, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Az eseményről készült összefoglaló videót alább tekinthetik meg:

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!