A Partium Ház is részt vett az idei Debreceni Bor- és Jazznapokon, ahol négy rendezvényhelyszínen több mint 280 magyar jazzmuzsikus és közel 60 pincészet borkínálata gondoskodott a hangulatról. A Kárpátia Borház külhoni magyar borai közül a Partium Ház ezúttal az Árpád-házi királyok idejéből számon tartott szatmári borvidékről, a krasznabélteki Nachbil pincészet borújdonságait hozta el a debreceni közönségnek. A borrajongók nem csak megkóstolhatták a finom nedűket, a pincészet történetéről, az alkalmazott technológiákról és a különleges borokról Görbe Edgárd, a pincészet ügyvezetője mesélt az érdeklődőknek. 

A közel ezer éves krasznabélteki bortermesztésnek adott új életet a Nachbil Pincészet tulajdonos-alapítója Brutler János 1999-ben. Az ősök hagyományait felelevenítő Nachbil az organikus szőlőtermesztésben, a kézműves borkészítésben hisz. Az érintetlen természet, a pincészet tulajdonosai által felújított Károlyi pince romantikus hangulata beszivárog a palackokba is.
Kezdetben 2,5 hektáron, napjainkban már közel 20 ha-on gazdálkodnak. A Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Fekete leányka és Syrah vörös, valamint Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Traminer, Királyleányka és Sárga muskotály fehér szőlőfajták alkotják a borvidék színes szőlőpalettáját. Ezeken kívül, a borászat feladatául tűzte ki a Grünspitz fehér szőlőfajta termesztésbe való visszaállítását. A pincészet különleges tételei Szegeden a Kárpátia Borházban, Debrecenben a Partium Házban is kóstolhatók, vásárolhatók.
A Nachbil pincészetről, valamint a Magyar Házak Kárpátok Bora projektjéről ITT olvashatnak bővebben.

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!