Már javában zajlik a romániai népszámlálás első szakasza: május 15-ig a kérdőívek online és magyarul is kitölthetők, így az időszakosan Magyarországon tartózkodó partiumi, erdélyi magyarok is könnyen részt tudnak venni – hívták fel a figyelmet a Partium Házban szervezett sajtótájékoztatón a romániai magyarok összeírását elősegítő tájékoztató és támogató kampány szervezői.

„Számítunk azokra az erdélyi magyarokra, akik éppen Magyarországon élnek, tanulnak vagy dolgoznak: például a határmentén élő ingázókra, vagy azokra, akik kétlaki életet élnek, vagy idénymunkásként dolgoznak Magyarországon, illetve azokra is, akik a közelmúltban telepedtek át Romániából Magyarországra” – mondta el Barna Gergő, a Népszámlálás.ro kampánykoordinátora. Mint kiderült, a romániai népszámlálás módszertana szerint, akik kevesebb mint 12 hónapja tartózkodnak folyamatosan külföldön, mind beletartoznak Románia lakosságába. Éppen ezért fontos, hogy ők a kérdőívben „időszakosan távollévőnek” jelöljék magukat.

A kampánykoordinátor hangsúlyozta, hogy az ideiglenesen külföldön tartózkodók a romániai lakcímükkel regisztráljanak: vagy a személyi igazolványban szereplő hivatalos címmel, vagy azzal a címmel, ahol utoljára laktak mielőtt elhagyták Romániát.

„Fontos célunk, hogy a népszámláláson felmutassuk, hogy mi, romániai magyarok egy számbelileg is erős közösség vagyunk. Romániában a kisebbségi nyelvhasználati jogok – mint például a települések magyar feliratai vagy az anyanyelvi ügyintézés – a népszámláláson vallott etnikumhoz kötődnek. Ezért nagyon nagy jelentősége van annak, hogy egy-egy településen hogyan alakul a magyarok száma és aránya” – emelte ki Szűcs László, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke.

A felszólalók tehát arra biztatják az ideiglenesen Magyarországon élő romániai állampolgárokat, hogy regisztráljanak és vegyenek részt az otthoni népszámláláson. A kérdőív kitöltését a nepszamlalas.ro oldalon lehet kezdeni, illetve ugyanezen az oldalon érdemes előre tájékozódni a külföldön tartózkodókra vonatkozó információkról.

A módszertan szerint a romániai lakosoknak is minősülő külföldön tartózkodók május 15-ig tölthetik ki kérdőívüket az online platformon keresztül, vagy megkérhetik otthon élő családtagjaikat, hogy vezessék be az adataikat. Bármilyen kérdés esetében a nepszamlalas.ro oldalon vagy a +40 371 900 172-es telefonos tudakozón lehet további információt igényelni.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!