A hírhedt romániai diktátor bukása és az 1989-es romániai forradalom közelgő 32. évfordulója adta az apropóját a Partium Ház legújabb könyvbemutatójának. Fábián Tibor, partiumi író Ceaușescu elvtárs, pajtás című szatirikus regényét mutattuk be a debreceni közönségnek.

Fábián Tibor, legújabb sikerkönyvében, mely a szerző egyfajta sajátos antikommunista kiáltványa, fantasztikus anekdotákon keresztül idézi meg a Ceaușescu-korszak őrültségeit, amelyeknek egyik fő humorforrása a diktátor megkérdőjelezhetetlensége.

A könyves esten Újhelyi Kinga és Vranyecz Artúr, a debreceni Csokonai Színház művészei olvastak fel a kötetből. A meghívott művészek nem csak a szépszámú közönséget, de magukat a szervezőket is meglepték, tolmácsolásukban ugyanis fergeteges, kétszemélyes színielőadássá változott a történet.

« A 7 »

Ezt követően a szerzőt Szilágyi Szilvia újságíró faggatta a mű megszületéséről, mely a forradalom kitöréséig vezet minket.

Mint megtudtuk, az 1974-ben, Nagyváradon született írót, újságírót, (aki nem mellesleg református lelkész) mélységeiben foglalkoztatja az a korszak, amelyben gyerekeskedett, nevelkedett, ráeszmélt a világra. A könyvébn szereplő „irodalmiasított anekdoták” mögött, történelmileg hiteles információk bújnak meg.

Elmondása szerint maga sem gondolta előre, hogy könyve megírása, a diktátor házaspár jellemének megrajzolása milyen komoly kutatómunkát igényel: ahogyan tréfásan fogalmazott, egy adott pillanatban úgy érezte, hogy mindent tud a „Nagy Kondukátorról, és Elenáról, akit Ceaușescu hivatalosan Feleségem Elvtársnőnek nevezett.

Mivel a Partium Ház fontos küldetésének tekinti a helyi fiatal tehetségek bemutatását, megismertetését a közönséggel, ezúttal is meghívta a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola két növendékét: Héty Hajnalka és Török Edmond, Versánszky Ildikó tanítványai különleges zenei élménnyel örvendeztették meg a közönséget.

A könyvbemutató második felében író és olvasók kötetlen beszélgetésére került sor. A Partium Ház a Hargita megyei Nagygalambfalván készült sajtos-köménymagos pereccel és Heit Lóránd érmelléki borász különleges bakator boraival vendégelte meg a jelenlévőket. A borokat a Heit birtok igazgatója, Szabó Ádám mutatta be.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!