Made In Partium – Best Of Diplomas címmel, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Karán végzett hallgatók diplomamunkáiból nyílt kiállítás a Partium Házban. A tárlat arra is alkalmat adhat, hogy képzőművészet terén továbbtanulási lehetőségek iránt érdeklődő debreceni fiatalok tájékozódhassanak a nagyváradi egyetemen zajló alap- és mesterképzés feltételeiről, az oktatott tantárgyakról és az elsajátított tananyag jövőbeli felhasználásának lehetőségeiről.

A nagyobb erdélyi városokban sikerrel bemutatott tárlat anyaga az egyetem közel ötven, alap- és mesterszakos hallgatójának vizsgamunkáiból összeállított válogatást foglalja magába. A kiállított munkák között található művészkönyv, könyvillusztráció, plakát, képvers, képregényes napló. Kivitelezésük színvonalas, tartalmuk kreatív, ezáltal egyensúlyt teremtenek a design és a művészi munka között. Ugyanakkor jól példázzák a tanszéken folyó oktatás színvonalát és a diákok kreativitását.

283331384 3275259039419971 1535481939634363799 n

A tárlatot dr. Bökös Borbála, a PKE Bölcsészettudományi és Művészeti Karának dékánja és dr. Balázs Zoltán, a Művészeti Tanszék vezetője nyitotta meg.

“A Made In Partium – Best Of  Diplomas egy különleges kiállítás, hiszen egyetemünk hallgatónak a munkáit tartalmazza, olyan alkotásokat, amelyek az utóbbi évek során a legsikeresebbeknek, legkiforrottabbaknak bizonyultak. Ezek mind-mind vizsgamunkánk, és úgy gondolom, hogy sokat elárulnak arról a szakmai színvonalról, amelyet a Képzőművészet-Grafika szak már évek óta képvisel. Hallgatóink kreativitását, egyedi látásmódját tükrözik. Stílusosan azt is mondhatnám, ezt itt a reklám helye, hiszen úgy gondoljuk, a Partiumi Keresztény Egyetem immár a régió egyik kulcsfontosságú és egyre sikeresebb egyetemévé vált, és egyetemünkön belül is a Képzőművészeti szak az egyik legsikeresebb szakok közé tartozik. Nemcsak azért, mert hatalmas szerepet vállalt a közösségépítésben, de szakmailag is olyan szintre emelkedett, amely komoly nemzetközi láthatóságot eredményezett.

Szakmai programjaink Amerikától Mongóliáig, és legutóbb Koreáig terjednek, folyamatosan bővülnek, hiszen elég, ha csak azt megemlítem, hogy ebben a tanévben egy képzőművészeti szakos hallgatónknak az Erasmus program keretében sikerült kijutnia a neves Central Connecticut State University-re, vagy azt hogy éppen ezen a héten nyitottunk meg egy kiállítást az egyetemen a Festum Varadinum keretében, amely koreai, erdélyi, és más alkotók munkáját mutatta be. Tegnap átadtuk a Wagner Nándor díjakat, amely a díjat elnyert hallgatóknak fontos mérföldkövet jelenthet majd a karrierjük építésében.

De nemcsak erről a hatalmas nemzetközi láthatóságról kell említést tennem, hanem arról a rendkívüli értékmegőrző munkáról is, amelyet a szak már régóta szívügyének tekint, és tulajdonképpen felvállalta azt, hogy a régióban megtalálható művészeti, kulturális értékeket, örökséget megmenti, ápolja, és továbbörökíti. Hogy erre is csak egy példát említsek, a héten sikerült megnyitnunk Berettyóújfaluban is a Margittai fazekasságról szóló vándorkiállítást, amely nem más, mint egy valódi értékmentő projekt: hallgatóink, kollégáink részt vállaltak egy már-már kihalt, csak az adott régióra jellemző kézműves mintavilág feltárásában és rekonstruálásában.

Mi a Partiumi Keresztény Egyetemen hiszünk abban, hogy értékeink megőrizhetőek, hagyományaink átörökíthetőek, és ebben egyetemünk fontos szerepet vállalhat. Kulcsfontosságúnak tartjuk a tehetségek gondozását, azt, hogy a fiatal művészeknek egyre több lehetőséget biztosítsunk arra, hogy megmutathassák magukat, és munkájukkal hozzájáruljanak a régió értékeinek megőrzéséhez. Oktatóink, kollégáink ezt a küldetést nagyon fontosnak tartják, ezért külön köszönettel tartozunk, és megtiszteltetésnek tartjuk, hogy itt és most, az Önök személyében ebben a küldetésben igazi partnerekre találhattunk. Hiszünk abban, hogy ez a kapcsolati háló megmarad, gazdagodni fog, és a jövőben más, hasonló értékőrző projekteket eredményez” – mondta a dékán.

Dr. Balázs Zoltán, a Művészeti Tanszék vezetője felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt, éppen egy magyar házban, Sopronban mutatkoztak be először anyaországi közönség előtt. Jövőre, a Képzőművészeti Szak fennállásának húszéves évfordulójára “nagy kirajzást” terveznek, számos magyarországi és erdélyi városban szeretnének kiállításokkal ünnepelni.

281822816 4933379363427965 8072748112314195372 n

A tárlatot egy hónapon át tekintheti meg a debreceni közönség a Partium Házban, ahol a nagyváradi felsőoktatási intézmény iránt érdeklődőket tájékoztató anyagok is várják. Az érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a megnyitó utáni napon a debreceni református gimnázium diákjai dr. Molnárné Ötvös Tünde művésztanár kíséretében jöttek el megtekinteni a kiállítást.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!