A „Könyv barátai” hálózat 2022. májusában indult útjára, a kezdeményezés azokat a debreceni közösségeket fogja össze egy platformban, akik a tevékenységük keretein belül éltetik és támogatják a könyv, az irodalom kultúráját és emellett fontos számukra, hogy az olvasás öröme minél több debreceni polgár közös élménye legyen. 

A hálózati tagságot egy magyar, illetve angol nyelvű matrica jelöli, melyet a tagok saját intézményük, központjuk épületén helyezhetnek el. A hat alapító tag (Alföldi Nyomda, Debreceni Pagony könyvesbolt, Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft., Művésztér Műhely Egyesület, Ady Endre Gimnázium, Volt egyszer kávézó) olyan tagokkal bővült, mint a Cívisporta Egyesület, a Csokonai Színház, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, a DESZínház, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma, a Debreceni Dózsa György Általános Iskola, a Fonett Art, az Ondód Jövőjéért Egyesület, a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. és a Partium Ház.

A Partium Ház számára a hálózati tagságot jelölő matricát Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere adta át, május 27-én.

A Könyv barátai hálózat a tagok számára rendszeresen szervez majd olyan eseményeket, ahol egyrészt eghymással, másrészt a város lakóival találkozhatnak.

2022 őszén a hálózat tagjai számára hirdetik meg a Könyv útja támogatási projektet, melynek keretében új, az irodalomhoz kötődő együttműködések születhetnek a hálózat tagjai között.

A Partium Ház felvételi bemutatkozó anyaga:

Kárpátia Könyvesház – a külhoni könyvek otthona!

Szervezetünk, az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó, állami tulajdonban álló Magyar Házak Nonprofit Kft. komplex Kárpát-medencei regionális fejlesztési program megvalósításán dolgozik, igyekszik új eszközöket és módszereket találni a külhoni magyar közösségek és szervezetek megerősítésére és lehetőségeinek bővítésére.

Ennek a programnak egyik legtöbb eredménnyel kecsegtető fejezete a debreceni Partium Ház által „Kárpátia Könyvesház, a külhoni könyvek otthona!” szlogennel indított projekt, melynek célja a nemzetpolitikai szempontból fontos művek kiadásához és újrakiadásához, a már kiadott könyvek egységes felmutatásához és értékesítéséhez szükséges feltételek megteremtése, valamint a Kárpát-medencei (partiumi, erdélyi, délvidéki, felvidéki, kárpátaljai, muravidéki és őrvidéki) magyar könyvkiadók könyveinek népszerűsítése és piacra juttatása.

A külhoni magyar könyvkiadóktól átvett könyvek egy részét a Magyar Házakban – köztük a Partium Házban – tesszük elérhetővé, ahol dedikálásokkal egybekötött szerzői estek, könyvbemutatók szervezésére is lehetőség nyílik, más részét pedig könyves rendezvényeken mutatjuk be, és értékesítjük.

A Partium Ház legfontosabb célkitűzései között nem csupán a külhoni nemzetrész felkarolása, bemutatása szerepel, hanem a várossal való kulturális kapcsolatok megerősítése, sokszínűvé tétele is. Immár harmadik éve, hogy a Partium Ház jóvoltából a Debreceni Ünnepi Könyvhéten a külhoni magyar irodalom is kézzelfogható közelségbe kerül az anyaországi olvasók számára.

A Kárpátia Könyvesház 2020-ban, a Debreceni Ünnepi Könyvhét részeként, 25 külhoni magyar kiadót hozott el a cívisváros olvasóközönségének a Dósa nádor térre, ahol dupla pavilonjában több mint 150 könyvcímmel volt jelen, nem kevesebb, mint tíz író-olvasó találkozó keretében mutatva be a határon túli magyar szerzőket is. A Méliusz Juhász Péter Könyvtárral együttműködve, 2021-ben is Magyarország legreprezentatívabb külhoni könyves seregszemléjét valósítottuk meg Debrecenben.

A Kárpátia Könyvesház a Kárpátok Bora projektünkhöz is jól kapcsolódik: a Kárpát-medence legjobb magyar könyvei mellé a Kárpát-medence legjobb magyar borait kínáljuk.

Kiemelt kép: Stanik István, a Magyar Házak szakmai igazgatója és Puskás István, Debecen alpolgármestere közösen helyezik el a Partium Ház bejáratán A könyv barátja vagyok feliratú matricát.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!